HbbTV nu ook via kabel beschikbaarTot deze week kon de Nederlandse tv-kijker alleen via CanalDigitaal en Digitenne van de nieuwe interactieve tv-dienst HbbTV gebruik maken. Sinds deze week wordt HbbTV nu ook officieel via de kabel aangeboden.

Dat is zeker niet het geval bij alle kabelaars. Grote kabelaanbieders als Ziggo en UPC geven HbbTV nog niet door. Wel bevestigden beiden bedrijven aan Totaal TV dat men testen met HbbTV op interne testnetwerken uitvoert. Of bij deze twee grote kabelaanbieders HbbTV op korte termijn beschikbaar komt is de vraag. Beide bedrijven hebben namelijk zelf een interactief platform op het eigen kabelnetwerk. Als men beschikt over een interactieve kabeldecoder – bij UPC is dit bij alle digitale abonnees het geval – kan men al naar interactieve diensten als Uitzending Gemist kijken. Juist dit Uitzending Gemist is één van de belangrijkste onderdelen van het huidige HbbTV aanbod van de Nederlandse publieke omroep.

Het is Stichting Kabel Veendam die deze week officieel HbbTV aan haar klanten heeft gepresenteerd. Men dient in het bezit te zijn van een voor HbbTV geschikte HD-kabeldecoder of televisie met ingebouwde digitale HD-kabeltuner met HbbTV mogelijkheden. In Nederland is op dit moment alleen de Technisat ISIO C kabeldecoder op de markt die hiervoor geschikt is. Enkele televisietoestellen hebben deze functionaliteit ook. Bij Stichting Kabel Veendam wordt HbbTV alleen aangeboden via de HD-kanalen Nederland 1 HD, Nederland 2 HD en Nederland 3 HD.
Landelijk is HbbTV in Nederland al via de satelliet beschikbaar. Bij CanalDigitaal is HbbTV juist alleen maar via de SD-versie van Nederland 1, Nederland 2 en Nederland 3 aanwezig. Voor satellietontvangst zijn op dit moment meer modellen decoders aanwezig die HbbTV ondersteunen. Ook diverse televisiemodellen met satelliettuner hebben HbbTV ondersteuning. Via de digitale ether is HbbTV op dit moment alleen in en om Hilversum beschikbaar.