Als elfstedentocht er komt presenteert Mart Smeets de hele kermis


Met de laatste lange termijn weerkaarten stijgen de kansen op een Elfstedentocht. Reden voor de NOS om voorbereidingen te treffen. Mart Smeets zal in dat geval het volgens hem platte commerciŽle circus zeker presenteren.

Smeets, het sportanker van de NOS, zei dit zondagavond in het RTL-programma Kwestie van Kiezen. Volgens de sportpresentator wordt de Elfstedentocht in dat geval wel een platte commerciŽle kermis. Smeets: 'Het is ooit bedacht als mooi schaatsritje. Vanaf midden jaren tachtig is het een commercieel spelletje geworden met ijsmutsen en zo'. Smeets doelt vooral op de reclames van fabrikanten van rookworsten en erwtensoep. De kans is groot dat het mediacircus in de huidige tijd groter dan ooit zou worden omdat er veel meer communicatiemiddelen, ook bij het publiek, voorhanden zijn dan bij de laatste editie.

Zijn mening over de tocht weerhoudt Smeets er niet van de eventuele uitzending te willen presenteren, net als de drie voorgaande keren want Smeets deed dit in 1985, 1986 en in 1997. Daaruit blijkt meteen hoe bijzonder de huidige kansen zijn want tijdens de laatste Elfstedentocht had digitale televisie (en dan alleen nog maar via de Astra 1 satelliet) nog maar net in Nederland haar intrede gedaan. Onder de naam Multichoice was er toen een klein DVB-S pakket te krijgen voor de gelukkigen met een schotel maar via de ether en kabel (andere varianten bestonden al helemaal niet) werd alleen maar analoog gekeken. De grote vraag die veel Totaal TV lezers wellicht zal gaan bezig houden is of een Elfstedentocht anno 2012 meteen in Native HD zou worden uitgezonden.