Mozilla bouwt pushnotificaties voor websites

Mozilla heeft een systeem gemaakt om pushnotificaties voor websites aan te bieden. Eigenaars van websites kunnen zo berichten sturen naar bezoekers. Wanneer de functie in Firefox komt is onduidelijk.

Mozilla heeft een systeem ontwikkeld waarmee websites pushnotificaties naar een gebruiker kunnen sturen. Mobiele platformen als iOS en Android beschikken als langer over een dergelijk systeem. Een applicatie kan een bericht naar de gebruiker sturen als er bijvoorbeeld een nieuwe podcast beschikbaar is of bij belangrijk nieuws. Voor browsers is zo'n functie nieuw.

Mozilla-ontwikkelaar Jeff Balogh blogt over de nieuwe functie, die ook is verschenen op de wiki-pagina van de browsermaker. Het is onduidelijk wanneer de code in Firefox wordt ingebouwd, Balogh schrijft daar niets over. Op dit moment is de code is nog niet opgenomen in een betaversie van de browser.
Unieke API-url

Op de wiki-pagina wordt uit de doeken gedaan hoe de functie moet gaan werken. Een website moet de gebruiker eerst om toestemming vragen voor het versturen van de meldingen. Als die toestemming is gegeven wordt een unieke API-url (application programming interface) gecreŽerd. Via die url kan de communicatie tussen website en gebruiker plaatsvinden. De website stuurt het bericht naar de notificatie-dienst van Mozilla en die stuurt het bericht door naar de gebruiker.

Ontwikkelaar Jeff Balogh heeft de code beschikbaar gesteld via github. De bedoeling is dat pushnotificaties op alle platformen beschikbaar komen. Op de desktop via Firefox, via Boot to Gecko (Mozilla's alternatief voor Chrome OS), op Android, en via Firefox home ook op iOS. Volgens de ontwikkelaar zal het systeem automatisch weten waar het bericht moet worden afgeleverd.
Firefox 11: Add-on synchronisatie

Tegelijkertijd kondigt Mozilla een functie aan die waarschijnlijk wel in de volgende release mee kan. Versie 11 van Firefox, die op dit moment in de betafase verkeert, beschikt over een systeem waarmee add-ons kunnen worden gesynchroniseerd tussen verschillende computers en verschillende platformen.

Het is al langer mogelijk om gegevens als browsergeschiedenis en favorieten uit te wisselen, maar geÔnstalleerde add-ons zijn alleen beschikbaar op de computer waar ze geÔnstalleerd zijn. Dat wil Mozilla nu veranderen.
Ondersteuning voor SPDY

Firefox 11 beta ondersteunt ook SPDY. Het SPDY-protocol is door Google ontwikkelt als opvolger voor het aloude http. SPDY (uitgesproken als 'speedy') kan het web tot 55 procent sneller maken, dat zegt althans Google. Die snelheidswinst wordt behaald door http-headers te comprimeren, aanvragen in te delen op prioriteit en meerder gelijktijdige verzoeken toe te staan over ťťn TCP-sessie.