Juridisch gevecht tussen nieuwszenders in New York City

In New York City is een flinke juridische strijd aan de gang tussen de nieuwszenders 1010 WINS van CBS Radio en nieuwkomer FM News 101.9 (WEMP) van Merlin Media. De afgelopen maanden gingen de nodige dwangsombrieven over en weer over het gebruik van slogans (pay-offs) van beide zenders.

FM News gebruikte onder meer “We’ll give you the World”, terwijl WINS zich nog altijd profileerde als “New York's one and only all news station”.


Sinds augustus 2011 heeft New York City een nieuwszender op FM. Merlin Media kocht de rockzender 101.9 (W)RXP van Emmis Communications. Op de frequentie van RXP startte Merlin FM News 101.9 (WEMP). Aanvankelijk richtte het station zich op vrouwelijke luisteraars met luchtig nieuws over entertainment, uitgaan en lifestyle. Voor het harde nieuws moest New York City blijven afstemmen op gevestigde namen als 1010 WINS en WCBS Newsradio 880.


Ruim een half jaar na de start heeft FM News nog nauwelijks voet aan de grond weten te krijgen in de Big Apple. In december 2011 bedroeg het marktaandeel nog steeds maar een schamele 0,5%. Ter vergelijking: WINS en WCBS scoren beiden rond de 3% marktaandeel.


Inmiddels heeft Merlin de vrouwelijke doelgroep voor FM News grotendeels overboord gezet en profileert het station zich steeds meer als echte nieuwszender. Zo is het aandeel entertainmentnieuws drastisch verminderd en vervangen door ‘hard’ nieuws. Ook zijn er blokjes met financieel nieuws en sportnieuws toegevoegd.


Met de nieuwe koers wil FM News vooral luisteraars wegkapen bij WINS, momenteel de populairste nieuwszender van de stad. Daarom nam FM News regelmatig slogans van zijn concurrent over. Zo kwam FM News met “Give us 10 minutes, we'll give you the World”, een knipoog naar “You give us 22 minutes, we’ll give you the World” van WINS. Hiermee wilde FM News kenbaar maken dat het zijn luisteraars veel sneller bijpraat over het nieuws dan concurrent WINS. Ook “All News, all the Time” werd regelmatig geleend.


1010 WINS was echter niet gediend van de actie van zijn concurrent op FM. Daarom stuurde eigenaar CBS Radio een dwangsombrief (cease & desist letter) naar Merlin getuurd waarin werd geëist dat het bedrijf stopt met het gebruiken van slogans van WINS. FM News zou namelijk het merkenrecht schenden.


Merlin Media opende daarop de frontale aanval op CBS door een dwangsombrief terug te sturen. 1010 WINS bleef zich nog altijd profileren als “New York's one and only all news station” en dat is misleiding volgens Merlin, aangezien FM News ook 24 uur per dag nieuws brengt. Merlin eiste dan ook dat WINS stopte met het gebruik van de slogan.


Inmiddels hebben beide partijen een overeenkomst gesloten. FM News stopt nu met het gebruik van de slogans van WINS. Nu adverteert FM News met “10 Minutes of non-stop News” om kenbaar te maken dat ze veel minder reclame brengen dan de concurrent. 1010 WINS is inmiddels gestopt met zich te profileren als de enige echte nieuwszender van New York City. Inmiddels is de gewraakte zin vervangen door “More people get their news from 1010 than from any other radio station in the nation.” [RS/Radio.NL]