RNW stopt in mei Nederlandstalige uitzendingen

Radio Nederland Wereldomroep (RNW) staakt op 11 mei voortijdig alle Nederlandstalige uitzendingen. Dit blijkt uit een bericht van Peter Veenendaal, hoofd van de Nederlandse RNW-afdeling waarover website Dutchmedia bericht.

De Nederlandse regering heeft aangekondigd de taakstelling en financiering van Radio Nederland Wereldomroep per 1 januari 2013 te wijzigen, maar het parlement heeft daar nog niet mee ingestemd. Wetswijzigingen waarbij RNW niet langer een publieke media-instelling zal zijn en de taakstelling wettelijk wordt geschrapt per 1 januari 2013, is immers nog niet van kracht en moet nog worden behandeld door de Tweede en Eerste Kamer.

Op vragen hoe de voortijdige beŽindiging van de Nederlandse uitzendingen strookt met de financiering en wettelijke taakstelling van RNW, zei RNW toe nog met reactie te komen aan DutchMedia. Ook op vragen over de mogelijke voortijdige beŽindiging van uitzendingen in andere talen, de Wereldkrant en de Nederlandse website, kon RNW nog geen reactie geven.

Tot 1 januari aankomende heeft RNW de wettelijke taak Nederlandstaligen buiten Nederland te informeren, het verspreiden van een realistisch beeld van Nederland buiten Nederland en het voorzien in onafhankelijke informatie in landen met een informatie-achterstand. In de prestatie-overeenkomst die ook nog dit jaar van kracht is opgenomen.