Alsnog FM-frequentie voor Radio Paradiso in Berlijn


De christelijke softpopzender Radio Paradiso blijft uitzenden op FM in Berlijn. De regionale mediaraad MABB heeft het station de frequentie 106.0 FM toegewezen. Momenteel wordt deze frequentie nog gebruikt door Radio France Internationale, maar dit station verhuist naar een zwakkere frequentie. Door de toewijzing van de frequentie aan Paradiso kan ook Radio B2 zijn nieuwe frequentie in gebruik gaan nemen.

In juni 2010 werd bekend dat Radio Paradiso zijn etherfrequenties in Berlijn en Brandenburg kwijt raakt. Volgens de MABB schiet het programma-aanbod van de christelijke softpopzender te kort.


Met name het drastisch terugdringen van het aandeel aan 'gesproken woord' in de programma’s is de MABB een doorn in het oog. De afgelopen jaren zou het aandeel 'gesproken woord' zijn afgenomen van drie uur per dag tot 72 minuten per dag. Van waarschuwingen zou Paradiso zich niets hebben aangetrokken.


De MABB besloot hierop de licentie voor het gebruik van de frequentie 98.2 FM toe te wijzen aan Radio B2 (voorheen Oldiestar). Maar nog altijd kan B2 geen gebruik maken van deze sterke frequentie in de Duitse hoofdstad. Paradiso besloot namelijk tegen het besluit van de mediaraad in beroep te gaan. En met succes, want de rechter oordeelde dat de verdeelprocedure overnieuw moet.


Om Radio B2 toch nog op FM te kunnen laten uitzenden in Berlijn, werd er geschoven met zenders. De zender Pausin ten noorden van Berlijn (96.7 FM) van B2 werd verhuisd naar het kantoor van de Postbank in de wijk Kreuzberg, hartje Berlijn.


Eind vorig jaar startte de MABB de verdeelprocedure voor de frequentie 106.0 FM in Berlijn. Deze wordt momenteel nog gebruikt door Radio France Internationale, maar de Franse Wereldomroep heeft ingestemd met een verhuizing naar de zwakkere frequentie 96.7 FM.


In totaal schreven zich 14 partijen in voor de frequentie 106.0 FM in Berlijn. Eind vorige week maakte de MABB bekend dat de frequentie 106.0 FM naar Radio Paradiso gaat. Het station is met een sterk verbeterd programmaconcept gekomen, waarin de mediaraad voldoende vertrouwen heeft. Paradiso mag vanaf 1 juli 2012 gaan uitzenden op de nieuwe frequentie.


Doordat Paradiso nu officieel een nieuwe frequentie heeft toegewezen gekregen, gaat de MABB er vanuit dat het station verdere stappen tegen het afnemen van de huidige frequentie 98.2 FM staakt. Hierdoor kan Radio B2 de frequentie alsnog in gebruik nemen. De huidige frequentie van B2 (96.7 FM) kan vanaf dan door Radio France Internationale worden ingezet.


Naast de toewijzing van de sterke frequentie in Berlijn, werd ook een frequentie (90.4 FM) in Guben, onder Frankfurt/Oder langs de Poolse grens verdeeld. Deze gaat naar RTL Radio voor het programma 104.6 RTL of 105 5 Spreeradio. [RS/Radio.NL]