HBO voorlopig alleen bij Ziggo en nog niet bij andere aanbiedersVandaag is betaalzender HBO in Nederland van start gegaan. De drie tv-kanalen van de betaalzender zijn voorlopig alleen bij Ziggo te bekijken. HBO streeft er echter wel naar om zo snel mogelijk bij andere tv-aanbieders zichtbaar te zijn.

Maar wie denkt dat dit binnen enkele weken het geval is heeft het bij het verkeerde eind. HBO Nederland een joint-venture tussen het Amerikaanse Home Box Office en het Nederlandse mediabedrijf Ziggo heeft zich vooralsnog hoofdzakelijk gericht op de lancering van de betaalzender bij tv-aanbieder Ziggo. Nu dit achter de rug is wordt de focus vooral doorgifte bij andere tv-aanbieders gericht.

In de afgelopen weken hebben wel al de eerste verkennende gesprekken met Nederlandse tv-aanbieders als KPN, UPC, CanalDigitaal en Caiway plaatsgevonden. Dit kan men het beste omschrijven dat partijen aan tafel zijn aangeschoven en eerst netjes zichzelf aan elkaar voorgesteld hebben. Toch hebben de betrokken partijen een gezamenlijk belang, namelijk de doorgifte van het betaalkanaal HBO.

Wanneer HBO in Nederland bij meer tv-aanbieders dan alleen Ziggo beschikbaar komt blijft koffiedik kijken. Normaal duren onderhandelingen over distributie van nieuwe zenders vrij lang. Het is daarom vrijwel ondenkbaar dat HBO binnen enkele weken bij meer tv-aanbieders in het zender aanbod wordt opgenomen. Toch is HBO op haar internetsite al gestart met de aanmelding van belangstellende tv-kijkers bij andere tv-aanbieders dan Ziggo. Deze krijgen direct bericht wanneer HBO bij hun tv-aanbieder beschikbaar komt. Mogelijk dat HBO de belangstelling die door middel van deze aanmeldingen door tv-kijkers is getoond ook bij onderhandelingen met tv-aanbieders inbrengen.