'Internetverbod voor Nederlandse Megaupload-programmeur'

De Nederlandse Megaupload-programmeur Bram van der Kolk is op borgtocht vrij, maar hij krijgt wel een internetverbod. En zijn gezin ook.

Bram van der Kolk, hoofdprogrammeur van de offline gehaalde filesharingsite Megaupload, is op borgtocht vrij. Op voorwaarde dat hij en zijn familie geen gebruik maken van het internet, bericht de New Zealand Herald. De internetverbinding in zijn huis moet worden afgesloten. Van der Kolk is donderdag samen met zijn vrouw naar huis gegaan.

Belachelijk
Ook is het verboden om apparaten met een internetverbinding te bezitten of te gebruiken. En hij mag geen contact leggen met drie medeverdachten die zich in Europa bevinden. Twee daarvan zijn nog op vrije voeten. De rechter bepaalde dit op verzoek van de openbaar aanklager, die erop wees dat het relatief eenvoudig zou zijn om een Megaupload-achtige site op te zetten op het moment dat Van der Kolk op borgtocht vrijkomt.

De advocaat van Van der Kolk noemde een internetverbod "onredelijk". Hij zou gewoon toegang tot het internet moeten krijgen. Het zou onmogelijk zijn voor de programmeur om Megaupload nieuw leven in te blazen omdat er niet genoeg tijd en middelen zijn om dat te doen. Bovendien wordt Van der Kolk continu in de gaten gehouden door de FBI, aldus de advocaat. Dus de suggestie dat er iets nieuws opgezet kan worden is "ronduit belachelijk".

The FBI is erop uit dat de aangehouden medewerkers van Megaupload worden uitgeleverd aan de VS. Ze worden onder andere beschuldigd van samenzwering, witwaspraktijken en inbreuk op auteursrechten.