Gefilmde agent zet journalist in cel

De politie heeft zondagochtend een journalist aangehouden op de Laan van de Mensenrechten in Apeldoorn. Freelancejournalist Niels Damstra was ter plaatse om verslag te doen van een omgeslagen auto. Even nadat Damstra was begonnen met filmen werd hij aangesproken door een politieagent, die Damstra vroeg hem niet in beeld te brengen.

Damstra zei dit niet te kunnen garanderen, waarna de agent hem vroeg zich te legitimeren. Toen de journalist dit weigerde, werd hij aangehouden, zo schrijft Damstra op zijn website.


Eenmaal op het politiebureau werd Damstra in een cel geplaatst en werd zijn camera in beslag genomen. Volgens Damstra heeft een hulpofficier van justitie, die hem in zijn cel kwam opzoeken, hem uitgemaakt voor 'smerige hond' en gezegd er alles aan te doen om de politieperskaart van Damstra ingetrokken te krijgen.


De politie onderzoekt de zaak nog en had nog geen gedetailleerde reactie. Een woordvoerder zegt later zondag met meer informatie naar buiten te komen. Damstra is wel uitgenodigd voor een gesprek om de zaak op te helderen.


GroenLinks-Kamerlid Tofi Dibi heeft aangegeven Kamervragen over de kwestie te willen stellen. Hij wil minister van Veiligheid & Justitie Ivo Opstelten aan de tand voelen. Dibi zei tegen Nu.nl dat het aanhouden van journalisten een structureel probleem is. [Novum/RadioWereld.NL]