Mozilla: McAfee plug-in crasht Firefox

Het wil maar niet boteren tussen McAfee's SiteAdvisor en Firefox. De plug-in voor die beveiligingsdienst zorgt voor crashes en traagheid in de browser, en Mozilla begint het zat te worden.

Volgens Firefox-maker Mozilla veroorzaakt SiteAdvisor opnieuw problemen bij gebruikers. Het sluiten van tabbladen in de Windows-versie van de browser geeft het geheugen niet vrij, en Nicholas Nethercote wordt dit geheugenlek veroorzaakt door McAfee's SiteAdvisor versie 3.4.1.
Advies: gebruik Microsoft

Die beveiligingdsdienst is bedoeld om gebruikers te waarschuwen op het moment dat ze een mogelijk riskante website bezoeken. De dienst werkt mede met een plug-in voor de browser, maar Mozilla kan de werking daarvan allerminst waarderen. Nethercote adviseert uitschakeling en suggereert Security Essentials van Microsoft als alternatief.

"Deze addon zorgt ervoor dat ongeveer 75 procent van het door een pagina gebruikte geheugen nooit wordt teruggewonnen", schrijft Firefox-programmeur Justin Lebar op het Bugforum van Mozilla. "Dit is schadelijk voor onze reputatie, het is schadelijk voor onze gebruikers en Firefox wordt al snel onbruikbaar op Windows-systemen met 2 GB RAM."
Reputatie komt te voet...

Voorlopig wordt ervoor gekozen om McAfee te laten werken aan een oplossing, ondanks de onderhand slechte reputatie van SiteAdvisor bij Mozilla. Maar zoals Paul Wright, een andere programmeur, opmerkt op Bugzilla: het binnenhalen van een klant kost meer tijd dan het verliezen van een klant.

Afgelopen vrijdag heeft nog Mozilla een noodpatch uitgebracht voor Firefox, maar die heeft niets met de SiteAdvisor-problemen te maken. Deze update voor de nieuwste versie 10 van de open source-browser volgt op een eerdere noodpatch, die een gloednieuw beveiligingsprobleem oplost.