Studenten laden smartphones op met fietsdynamo

Vijf Belgische studenten hebben een fietsdynamo omgebouwd tot een usb-oplader, waarmee smartphones even snel opladen als via het elektriciteitsnet.

De zogenaamde 'usb-bike' zet de energie van de dynamo om naar een usb-poort waarop alle smartphones, tablets en iPods zijn aan te sluiten. De 'groene' oplader is waterdicht, schokbestendig en te bevestigen op een stuur of onder het zadel.
'Even snel als stopcontact'

"Het opladen begint al vanaf een snelheid van zeven kilometer per uur en duurt ongeveer even lang als wanneer je je toestel via een stopcontact oplaadt. Hoe hard je trapt maakt trouwens geen verschil", zegt Zino Van Ael, één van de vijf ingenieursstudenten van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen tegen nieuwssite Knack.be.

De Antwerpse studenten bouwden hiervoor de spanning van de dynamo om: "De klassieke fietsdynamo levert een spanning van 6V effectief en een vermogen van 3W. Met usb-bike bouwen we dit om naar een gelijkspanning van 5V die een USB-poort moet leveren."

Het usb-bike syteeem op een stuur

Foto: usb-bike.be.
'Et voilà'

De studenten vertellen tegen de Gazet van Antwerpen hoe ze op het diee kwamen: "We moesten een product ontwikkelen voor onze bachelorproef. Jan fietste op een ochtend naar school en de batterij van zijn gsm was leeg. Toen bedachten we dat we die twee wel eens zouden kunnen combineren. Et voilà: de usb-bike was geboren!"

De studenten verkopen de usb-bike voor 16 euro via hun website. De site ligt echter op het moment van schrijven plat, wegens het bereiken van de maximale bandbreedte. Ze hopen de oplader ook aan fietsenwinkels te leveren en starten een echt bedrijf als de verkoop een succes wordt.