RUG blokkeert torrent-verkeer na klachten BREIN

De Rijksuniversiteit Groningen gaat BitTorrent-verkeer blokkeren. De universiteit doet dit na klachten van Brein over illegale downloads vanaf het netwerk, waarop ook studentenflats zijn aangesloten.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat het onmogelijk maken te downloaden via BitTorrent. Vanaf 1 maart kunnen computers op het bedrijfsnetwerk van de universiteit niet meer downloaden via BitTorrent, meldt PowNews. Onder meer enkele studentenflats in de binnenstad zijn via een glasvezelverbinding aangesloten op dat netwerk, waardoor die studenten direct in het bedrijfsnetwerk van de universiteit zitten.

Woordvoerder Jos Speekman van de RUG bevestigt het nieuws tegenover Webwereld. Volgens de woordvoerder werd het besluit genomen naar aanleiding van klachten van de stichting Brein. "Ons ICT-centrum sloot voorheen studenten die downloaden via BitTorrent af van het netwerk als daar klachten over binnenkwamen", zegt Speekman.

Klachten leverden veel werk op
"Dat leverde zoveel werk op dat is besloten het protocol helemaal te blokkeren." Speeman zegt dat de ICT-afdeling van de universiteit "een aantal keer op de vingers is getikt door de stichting Brein." Directeur Kuik van de stichting Brein was niet bereikbaar voor commentaar op de kwestie.

Speekman zegt dat het downloaden van illegale films en muziek vanuit het netwerk van de universiteit sowieso niet was toegestaan. "Dat netwerk is alleen bedoeld voor onderzoek", voegt de woordvoerder er nog aan toe. "Bovendien uploaden die computer het materiaal via BitTorrent automatisch weer en dat is gewoon illegaal."