BBC op Lange Golf: zolang de voorraad strekt

In Groot-Brittannië zendt de BBC nog steeds een deel van haar programmering via de lange golf uit. Het gaat daarbij om de programma’s van BBC Radio Four, die mede te beluisteren zijn via de 198 kHz. De vraag is echter hoe lang dit nog het geval zal zijn.

Een woordvoerder van de BBC heeft laten weten dat er binnen de tien jaar een einde zal komen aan het gebruik van de lange golf. Met de zender, die voor het eerst werd aangezet in 1934, worden problemen verwacht. De twee glazen zendbuizen worden immers niet meer geproduceerd. Alle exemplaren, overal ter wereld, die nog voorradig waren, zijn inmiddels door de BBC ingekocht. Eénmaal deze voorraad is opgebruikt, is het definitief gedaan met de uitzendingen via de lange golf.

Het nabouwen van de zendbuizen is geen optie want slechts de kleinste afwijking kan ernstige gevolgen hebben. Ook het eventueel bouwen van een nieuwe zender voor lange golf is geen optie omdat dit miljoenen ponden kost. Iets dat niet in verhouding staat met het aantal luisteraars dat nog op de lange golf afstemt. Digitale radio-ontvangst is inmiddels voor 97% van de Britten mogelijk, nog slechts een klein percentage is op de lange golf aangewezen.