Engeland combineert Digitenne met IPTVIn Nederland hebben we te maken met een klein aanbod dat digitaal via aardse tv-zenders wordt aangeboden. In het Verenigd Koninkrijk heeft men ook te maken met beperkt beschikbare bandbreedte. Daar heeft men nu een oplossing voor.

DVB-T zoals digitale aardse televisie officieel genoemd wordt is in Nederland beter bekend als Digitenne. In het Verenigd Koninkrijk is DVB-T bekend als Freeview. Omdat ook aan de andere kant van de Noordzee een niet compleet zenderaanbod via Freeview kan worden aangeboden is vorig jaar besloten om aan Freeview een IPTV-zenderaanbod te koppelen. Hiervoor dient men dan wel over een duurdere Freeview-ontvanger met interactieve mogelijkheden te beschikken.

Wie in het bezit van deze decoder is kan vanaf nu via het Connect TV platform in de decoder 45 extra tv-kanalen bekijken. De decoder dient hiervoor wel op het internet aangesloten te zijn. Via het interactieve zenderpakket worden vooral sport- en buitenlandse tv-kanalen aangeboden. De landelijke Engelse kanalen blijven gewoon via DVB-T worden uitgezonden. Op deze manier kan vrijwel iedere Brit met een goedkope Freeview-ontvanger naar deze tv-kanalen kijken.

De combinatie Digitenne met IPTV lijkt in Nederland onwaarschijnlijk. KPN heeft namelijk Digitenne als een belangrijk gedeelte van de IPTV markt in bezit. In de afgelopen jaren is in het ontwikkelingstraject van nieuwe decoders de optie best of both worlds met gecombineerd DVB-T en IPTV ontvangst bekeken. Tot een decoder op de consumentenmarkt is het echter nooit gekomen. KPN lijkt daarnaast zich volledig te richten op verdere uitbouw van de IPTV-klantenbase. Ook heeft KPN last van de eerder gekozen marktstrategie om alle Digitenne-klanten van bruikleen apparatuur te voorzien. Als men gecombineerd gebruik van DVB-T en IPTV wil realiseren dient men klanten van nieuwe apparatuur te voorzien. Dit is ook de reden waarom er in Nederland nog geen concrete plannen voor gebruik van DVB-T2 zijn. Bij gebruik van DVB-T2 is er via de huidige frequenties meer bandbreedte beschikbaar. Deze kan gebruikt worden voor uitbreiding van het Digitenne-zenderaanbod of voor doorgifte van HD-kanalen via de aardse digitale televisiezenders.