Zwitserse nieuwszender weer te bekijken

De Zwitserse nieuws- en cultuurzender SF Info is na een maand volledige codering voortaan weer grotendeels Free To Air in heel Europa te bekijken. Wegens de ombouw van 6 Zwitserse zenders naar HD-kanalen trad de beperking op.

De nieuwsprogramma's en andere documentaires in (Zwitsers-)Duitse, Franse en Retroromaanse taal op SF Info en alle nieuwsbeelden van SF Tagesschau en SF Meteo zijn voortaan weer ongecodeerd te bekijken via de Hotbird. Alleen SF Info is vrij te ontvangen want normaliter zijn alle programma's van de Zwitserse publieke omroepen (SRG, RSI, RTS) volledig gecodeerd en dat gaat helaas ook gelden voor de 6 HD-kanalen die op 29 februari starten als met een simulcast van de SD-signalen SF1, SF Zwei, RSI La 1, RSI La 2, TSR1 en TSR2.

Wie deze 6 gloednieuwe HD-zenders wil ontvangen heeft dan ook toegang tot een geldige kaart van SatAccess nodig die op een Zwitsers adres is geregistreerd. De Zwitserse omroep moet coderen omdat veel uitzendrechten voor programma's uitsluitend zijn ingekocht voor Zwitsers grondgebied. De komst van de 6 HD-zenders zorgt ervoor dat in Zwitserland het digitaal kabelaanbod fors moet worden uitgebreid bij onder meer UPC-Cablecom. Het is daarbij ontontkoombaar dat het analoge kabelaanbod ook daar wordt ingekrompen.Zwitse