Beheer je software repository's met Pulp

Als je meerdere Fedora- of Red Hat-machines draait en het beheer van de geïnstalleerde software wil centraliseren, kan Pulp hierbij helpen. Deze tool helpt met het beheer van software repository's.

Pulp is een Python-applicatie om software repository's en hun inhoud te beheren. Het is een Red Hat community project en ondersteunt Fedora 15, Fedora 16, Red Hat Enterprise Linux 5 en Red Hat Enterprise Linux 6. Tot de mogelijkheden behoren: een beveiligingspatch naar honderden systemen uitrollen met één commando, een eigen aangepaste software repository aanmaken voor je machines, een lokale mirror voor software repository's aanmaken om bandbreedte te besparen, een overzicht opvragen van welke machines welke repository's gebruiken, enzovoort.

De Pulp-server kan de repository's die het beheert automatisch of periodiek synchroniseren met hun bron. Als bronnen worden yum repository's ondersteund, evenals lokaal aangemaakte repository's met rpm-pakketten, Red Hat Network feeds en ISO-bestanden.

Repository's beheren
Pulp draait een centrale server, die via een commandline beheerinterface aan te sturen is en een MongoDB databank gebruikt om zijn metadata op te slaan. Op de clients (in Pulp-lingo "consumers") draait een Pulp-daemon, die opdrachten van de server om bijvoorbeeld een pakket te updaten of te installeren uitvoert.

De daemon houdt ook in het oog wanneer er lokaal wijzigingen gebeuren buiten Pulps opdrachten om (de repository's zijn immers ook gewoon beschikbaar voor yum), en geeft dit ter informatie door aan de Pulp-server, zodat die altijd een overzicht heeft van de toestand van de pakketten op alle clients. Meer informatie over alle mogelijkheden vind je in de uitgebreide User Guide. Wie ook graag een web interface voor Pulp heeft, kan terecht bij het project Sponge..

Andere Red Hat projecten
Pulp is een lichtgewicht alternatief voor Spacewalk (Red Hats open source project achter Red Hat Network Satellite) voor wie enkel repository's wil beheren. Spacewalk vereist een Oracle-databank, Perl, Python en Java, terwijl Pulp als belangrijkste dependency's enkel Python en MongoDB telt. Pulp maakt ook onderdeel uit van Katello, Red Hats open source project achter de System Engine van het private cloud product CloudForms.