Yahoo dreigt Facebook met patentoorlog

Yahoo dreigt een patentzaak tegen Facebook te starten. Het sociale netwerk zou weigeren licenties te nemen op door Yahoo gepatenteerde technologie. Andere bedrijven betalen wel al voor gebruik.

"Yahoo heeft een verantwoordelijkheid naar zijn aandeelhouders, werknemers en andere belanghebbenden om zijn intellectueel eigendom te beschermen", e-mailt het internetbedijf aan Computerworld.com. "We hebben aanzienlijk geÔnvesteerd in deze innovaties." Volgens Yahoo zijn er al verschillende bedrijven die een licentie hebben genomen op de technologieŽn. "We moeten erop aandringen dat Facebook een licentieovereenkomst aangaat, zo niet dan zijn we gedwongen eenzijdig onze rechten te beschermen."

Verschillende patenten
Een rechtszaak over patenten dus. Yahoo zegt niet op welke technologieŽn Facebook een licentie moet nemen. Maar volgens de New York Times gaat het om tien tot twintig patenten die onder andere gaan over advertenties, het personaliseren van websites, sociale netwerken en berichtendiensten. Facebook zegt tegen Computerworld nog geen tijd te hebben gehad om de claims te evalueren.

Het dreigement zet de relatie tussen Yahoo een Facebook op het spel. De bedrijven werken samen, Yahoo News wordt bijvoorbeeld geÔntegreerd met Facebook. Door de integratie is de traffic naar de Yahoo News web app 3,5 keer groter dan voor de ondersteuning van het sociale netwerk

Lastig parket
Yahoo heeft het moeilijk. Eens was het een van de belangrijkste internetbedrijven, maar het moet nu bedrijven als Google en Facebook voor laten gaan. Recentelijk stapten verschillende belangrijke managers uit de top van het bedrijf op. Hieronder bevonden zich ook mede-oprichter Jerry Yang en Roy Bostock, voorzitter van de raad van bestuur. Daarnaast doen geruchten de ronde dat het bedrijf te koop staat, en geheel of in delen verkocht gaat worden.