Patenttrol klaagt 4 miljoen Facebook-gebruikers aan

Een dokterssite sleept Facebook-gebruikers, waaronder Amerikaanse presidentskandidaten, voor de rechter. Zij schenden een patent op online-communicatie met vertegenwoordigers van een beroepsgroep.

Het patent in kwestie behelst een manier om online te communiceren met individuele leden van een groep, die een online-aanwezigheid hebben. De definitie van groep omvat een beroepsgroep, zoals artsen, maar bijvoorbeeld ook een politieke partij. De definitie van online-aanwezigheid is volgens patenteigenaar Frank Weyer van dokterssite EveryMD van toepassing op Facebook-pagina's.

Introductieaanbod
Weyer heeft vorig jaar een licentieprogramma opgezet waarbij gebruikers van zakelijke Facebook-accounts het patent voor 500 dollar kunnen afkopen. Dat 'introductieaanbod' is volgens de aanklacht (PDF) van de uitvinder nu verstreken, meldt het juridische patentenblog Patently-O.

De patenteigenaar heeft ook Facebook direct benaderd, maar het sociale netwerk was niet bereid te betalen voor dit patent, schrijft tech-blog Ars Technica. Facebook vecht het patent ook aan, waardoor het octrooi nu verkeert in een proces van herkeuring door het Amerikaanse patentbureau. Daarbij zijn de claims van de aanklager afgewezen, waartegen hij weer beroep heeft aangetekend.

Actieve patenttrol
Het patent is in januari 2007 aangevraagd en in januari 2010 toegekend. Weyers website EveryMD is een portal die claimt patiŽnten in contact te brengen met meer dan 300.000 artsen. Weyer die naast uitvinder en patenteigenaar ook jurist is, heeft in 2005 al autofabrikant Ford aangeklaagd en eerder ook Network Solutions, Register.com, MySpace, Harley Davidson en Bosch. Die patentzaken zijn volgens Patently-O allemaal geschikt.