Leger IsraŽl doet inval bij Palestijnse tv-stations

IsraŽlische militairen hebben invallen gedaan bij twee Palestijnse televisiestations op de Westoever. Zij namen zendapparatuur, computers en documenten in beslag, zei het IsraŽlische leger. Een van de zenders, Al-Watan TV, is volgens IsraŽl een etherpiraat. De frequenties waarop wordt uitgezonden stoorden volgens IsraŽl legale zenders en het luchtvaartverkeer.

Niet alleen bij Al-Watan TV werd een inval gedaan. Het IsraŽlische leger ging ook langs bij Jerusalem Education TV, dat eigendom is van de Palestijnse Al-Qads-universiteit. Het leger wilde over deze inval niets kwijt.


Volgens directeur Moammar Orabi van Al-Watan TV vielen zo'n dertig militairen woensdag voor zonsopgang het kantoor van zijn station binnen. Al-Watan TV fungeert als spreekbuis voor Palestijnse burgergroepen in Ramallah. Hij noemde de inval een aanval op de persvrijheid en onderdrukking van het volksverzet tegen IsraŽl.


De Palestijnse premier Salam Fayyad keurde de invallen af. Volgens hem ondermijnen ze de Palestijnse regering. "Dit is duidelijk een daad van agressie tegen wat er nog over is van de Palestijnse Autoriteit", aldus Fayyad. Hij riep internationale onderhandelaars voor het Midden-Oosten op er bij IsraŽl op aan te dringen dergelijke aanvallen stop te zetten.


Ramallah ligt in het gebied dat onder Palestijns zelfbestuur valt. Desondanks doen IsraŽlische militairen er met enige regelmaat invallen en huiszoekingen. [Novum/AP/RadioWereld.NL]