'Controleer tarief auteursrechten vooraf'

Een nieuw college van toezicht moet vooraf controleren of de tarieven op auteursrecht redelijk zijn. GroenLinks en CDA dienden daartoe afgelopen dinsdag een amendement in op een wetsvoorstel van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD). In zijn voorstel staat dat het college alleen achteraf kan controleren of de tarieven te hoog zijn.

Vooral non-profitorganisaties betalen volgens GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters 'exorbitante' bedragen. Als voorbeeld noemt ze een carnavalsvereniging die honderden euro's per jaar betaalt voor het draaien van een cd.


Buma / Stemra
Organisaties zoals Buma/Stemra onderhandelen met gebruikers over een vergoeding voor het gebruik van het werk van bijvoorbeeld muzikanten. Door hun monopoliepositie zouden uitzonderlijk hoge tarieven worden opgelegd.


Het is volgens Peters niet de bedoeling dat het college van toezicht de hoogte van de tarieven gaat bepalen. GroenLinks wil ook een maximum opleggen aan het geld dat organisaties als Buma/Stemra uitgeven aan culturele doelen. Zo moet meer geld naar de auteurs gaan die zij vertegenwoordigen. [Novum/RadioWereld.NL]