Grote storing legt Windows Azure plat

Microsofts cloudplatform Azure was gisteren het grootste deel van de dag niet bereikbaar voor beheerders.

De problemen begonnen in de nacht van dinsdag op woensdag. Op dat moment meldt Microsoft op zijn servicepagina dat er problemen zijn met de dienstverlening waardoor klanten niet bij hun beheeromgevingen kunnen. De storing trof klanten wereldwijd.
Storage niet, hosted diensten 'een beetje'

Een paar uur later probeert het bedrijf de gemoederen te bedaren door te stellen dat de accounts voor storage niet zijn getroffen, zodat er dus geen gegevens verloren zijn gegaan. Maar hosted diensten konden wel kampen met problemen, zo werd eraan toegevoegd. Dat zou gelden voor krap 4 procent van de hosted diensten, aldus Microsoft.

Om 5 uur 's ochtends Nederlandse tijd werd pas duidelijk waar de storing vandaan kwam. Het is volgens Microsoft terug te voeren naar een probleem met een certificaat "geactiveerd op 2/29/2012 GMT". Website Data Center Knowledge speculeert dat de schrikkeldag wel eens de boosdoener kon zijn. Vanaf 10 uur 's ochtends Nederlandse tijd meldt Microsoft dat een hotfix wordt getest, die vanaf half 11 geleidelijk werd uitgerold. Toch bleven veel klanten tot ruim in de middag last houden van verstoringen. In Groot-BrittanniŽ was Cloudstore een van de prominente slachtoffers.
Wolkbreuk

De Azure-storing is de zoveelste deuk in de reputatie van het cloudmodel. Een van de 'selling points' van cloud computing is dat storingen zeldzaam zijn omdat alles redundant is uitgevoerd bij een gespecialiseerde aanbieder.

Het probleem is dat dergelijke storingen vaker voorkomen dan het klanten lief is. Vorig jaar april had Amazon te maken met twee grote storingen, eerst in april, en nog een keer in augustus. Ook Azure heeft te kampen met uitval. In 2009, toen Azure zich nog in de testfase bevond, lag de dienst ruim 22 uur plat.