Veranderingen bij BBC Radio 1

De Britse jongerenzender BBC Radio 1 voert volgende maand een aantal wijzigingen door aan de programmering. Vanaf 2 april ruilen Scott Mills en Greg James van plek, waardoor Mills tussen 13 en 16 uur te horen is en James de drie uur daarop. Daarnaast komen Jameela Jamil en Gemma Cairney het deejayteam van BBC Radio 1 versterken.

Sinds juni 2004 is Scott Mills (foto midden) een vertrouwd geluid tijdens de avondspits op BBC Radio 1. Vanaf volgende maand komt hier echter verandering in, want na bijna acht jaar raakt hij deze stek kwijt. Programmaleider Ben Cooper heeft besloten om Greg James (foto boven) te promoten en het tijdsslot van Mills te geven. James is sinds 2007 op BBC radio 1 te horen. Daarvoor werkte hij onder meer voor BBC Radio Newcastle en Galaxy. Sinds september 2009 presenteert James het blok tussen 13 en 16 uur op BBC Radio 1.


In de Engelse radiowereld wordt James nu getipt als potentiële opvolger van ochtenddeejay Chris Moyles. Onlangs werd Moyles 40 en verwacht wordt dat hij in januari 2014, als zijn huidige contract afloopt, stopt in de ochtend.


Naast het stuivertje wisselen van Mills en James veranderen er meer plaatsen in de programmering. Zo komt model en presentatrice Jameela Jamil (foto onder) het team versterken. Vanaf april presenteert zij de ‘Radio 1 Request Show’ op zondagavond tussen 19 en 21 uur. Jamil neemt hiermee het stokje over van Reggie Yates, die alleen nog op zondagmiddag ‘The Official Chart’ presenteert.


Gemma Cairney stapt over van het digitale zusterstation BBC 1Xtra en gaat de ochtendshow in het weekend presenteren op BBC Radio 1 Cairney neemt hiermee de uren over van Edith Bowman, die voortaan alleen nog op dinsdagavond tussen 21 en 22 uur te horen zal zijn op BBC Radio 1. Bowman raakt hierdoor opnieuw een flink aantal uren kwijt op het station, want in september 2009 raakte ze haar dagelijkse radioshow al kwijt op BBC Radio 1.


Op zaterdagmiddag slaat tussen 16 en 19 uur voortaan dance de klok. Dan presenteert nieuw talent Danny Howard ‘Radio 1 Dance Anthems’. Howard was het afgelopen jaar al regelmaig in het programma ‘In new DJ’s we trust’ te horen.


Ook bij zusterstation BBC 1Xtra veranderd er het nodige. Door de overstap van Gemma Cairney naar BBC Radio 1, gaat Sarah-Jane Crawford de daglijkse middagshow tussen 13 en 16 uur presenteren. Haar plek in het weekend wordt opgevuld door Adele Roberts. Roberts werd in 2002 bekend door haar deelname aan Big Brother. Radio maakte ze de afgelopen jaren bij Galaxy in Manchester en opvolger Capital FM. [RS/Radio.NL]