Explosieve toename malware voor Android

Android is in toenemende mate het doel van malware-ontwerpers. Van de 178 mobiele virussen waren er vorig jaar 116 gericht op het meest populaire mobiele besturingsystemen.

De aanvallen op Android zijn geŽxplodeerd, meldt anti-virusleverancier F-Secure. In 2010 was er nauwelijks malware voor Android te vinden. Voorlopig blijft iOS, het besturingssysteem van Apple voor de iPhone en iPad, buiten schot. Zowel in 2010 als in 2011 kwamen er geen virussen voor iOS in het wild voor.
Vooral Trojaanse paarden

In het Mobile Threat Report over 2011 van F-Secure wordt ook een hele opsomming gegeven van de ontdekte malware per platform. De meeste malware zijn Trojaanse paarden, vooral gericht op het ontfutselen van gegevens voor financiŽle transacties. De meeste malware is van Russische makelij.

Verder is er malware die op zoek gaat naar persoonlijke informatie op de telefoon, malware die de locatie van de telefoon doorgeeft en malware die de telefoon doet sms'sen naar een heel duur nummer. Zo is er de EuropeSMS malware die in verschillende varianten voorkomt en zonder medeweten van de eigenaar van de telefoon naar zogeheten premium nummers sms't. Overigens kwam deze malware zelfs voor een korte periode voor in de officiŽle Android Market.
Android gaat Symbian voorbij

Android heeft in een jaar tijd Symbian voorbijgestreeft als meest aangevallen platform. Symbian is traditioneel het platform dat de meeste aanvallen te verduren kreeg, al is het aantal sterk gedaald met de komst van de smartphones. Vanuit Rusland komen nog steeds "nieuwe en interessante" Trojaanse paarden voor Symbian uit, zegt F-Secure in het rapport.

Opvallend is dat er in de laatste jaren een dalende trend was te zien in de hoeveelheid malware die gericht was op mobiele apparaten. Na het hoogtepunt in 2006, toen er 191 door F-Secure waren ontdekt, daalde het aantal naar 28 in 2008. In 2010 was er weer een toename naar 80 om nu dus meer dan te verdubbelen. Die verdubbeling komt dus vrijwel volledig op het conto van Android.