Google doet Nederlandse zoeksite Voelspriet in ban

Google heeft zonder waarschuwing of uitleg plotseling de zoekmachine en het AdSense-account van Voelspriet uitgeschakeld. "KafkaŽsk", vindt zoekexpert en onderzoeksjournalist Henk van Ess.

Google heeft zonder waarschuwing de belangrijkste functionaliteit van de Nederlandse zoeksite Voelspriet.nl afgesloten. Het gaat om de centrale zoekmachine, een zogenaamde custom search functie en het AdSense-account, waarmee door reclames de site werd bekostigd.
Geen uitleg of reactie

Elke actie via het zoekveld op de homepage van de site eindigt in een foutmelding van Google. Tegelijk met de blokkade kreeg eigenaar Henk van Ess een e-mail van Google. Van Ess heeft bezwaar aangetekend en Google verzocht contact op te nemen, maar dat is niet gebeurd, vertelt hij Webwereld.

Een andere custom zoekmachine die Van Ess bouwde, om gericht binnen Facebook te zoeken, werd ook door Google uitgeschakeld, maar die ban werd na 1,5 uur al weer opgeheven.

Google blokkeert Voelspriet

"De afsluiting en Google's e-mail suggereren dat er wordt gefraudeerd, ik vind dat belastend. Dan moet je toch ten minste met een duidelijke uitleg komen wat er mis zou zijn. Dit is een kafkaŽske situatie. Het komt de transparantie van Google niet ten goede," aldus Van Ess.
Aangeraden door Google

Op Voelspriet.nl staan talloze tips en trucs om slimmer te zoeken. Centraal op de site fungeerde de custom search engine, een aangepaste zoekmachine die webmasters op hun site kunnen embedden.

Voelspriet.nl is een gevestigde naam binnen de online zoekgemeenschap, Google zelf vermeldde Voelspriet als een site 'die we lezen'. De laatste jaren gebeurt er overigens weinig meer op de site. Vanwege tijdgebrek, zegt Van Ess. De site heeft ook nog altijd het spartaanse uiterlijk van eind jaren negentig.

Volgens hem trekt de site momenteel zo'n 5000 bezoekers per dag. Maar zonder de centrale functie van de zoekmachine en inkomsten door AdSense is zijn site feitelijk vleugellam, aldus Van Ess. Daarom heeft hij de homepage omgegooid om bezoekers tekst en uitleg te geven over de situatie.

Mark Jansen, woordvoerder van Google Nederland, kan nog niet inhoudelijk reageren op de kwestie, maar belooft er achter aan te gaan om de reden van de blokkade te achterhalen.