NASA laptop met ISS-codes gestolen

Het is weer zover, NASA staat weer in het nieuws door een beveiligingsflater. Deze keer is er een laptop gestolen met codes van het ruimtestation ISS erop…..zonder encryptie!

We hebben al eens eerder aandacht besteed aan een van de beveiligingsflaters van de NASA toen ze computers verkochten met gevoelige informatie erop.

Deze keer ging het om diefstal maar je mag verwachten dat NASA dergelijke gevoelige informatie voorziet van encryptie. De laptop maakt deel uit van zo’n 48 apparaten, met gevoelige informatie, die tussen april 2009 en 2011 zoek zijn geraakt of zijn gestolen. De laptop werd in maart van 2011 gestolen en bevat het algoritme dat gebruikt wordt voor het besturen van het ISS. Het ISS is het International Space Station waar André Kuipers momenteel verblijft.NASA gewild doelwit

Daarnaast kampte NASA tussen 2010 en 2011 met 5.408 beveiligingsincidenten waardoor onbevoegden het systeem op konden of niet toegestane software konden installeren. En dat is misschien nog het topje van de ijsberg want het melden van diefstal van gegevens door bijvoorbeeld een gestolen laptop van een werknemer geschied op vrijwillige basis. De schade is in ieder geval behoorlijk: $7 miljoen.NASA nog steeds geen encryptie

Het is onbegrijpelijk dat een instantie als NASA niet in staat lijkt om een op een consistente manier encryptie uit te voeren. Ondanks de 48 gestolen apparaten was op 1 februari van dit jaar nog slechts 1% van alle mobiele apparaten van NASA voorzien van encryptie. Dat geeft natuurlijk weinig hoop voor de nabije toekomst wat het beveiligingsbeleid van de NASA betreft. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

[Via: CNet]