Hongarije: Klubradio blijft in de ether

De talkzender Klubradio blijft uitzenden op FM in Boedapest. Eerder deze week oordeelde de rechter dat de Hongaarse mediaregulator NMHH ten onrechte het contract voor het gebruik van de frequentie 92.9 FM niet heeft ondertekend. De licentie voor het gebruik voor de frequentie 95.3 FM van Klubradio verliep op 1 maart.

Door de uitspraak blijft de zender, die regelmatig kritisch is over de regering van Viktor Orbán, in de ether.


Door de kritische houding was Klubradio al enige tijd een doorn in het oog van de rechtse coalitie Fidesz-KDNP. Nadat het station eerst meer dan een jaar in het ongewisse werd gelaten over de verlenging van de licentie, deze werd namelijk steeds voor slechts drie maanden verlengd, werd eind vorig jaar bekend dat de licentie naar een andere partij gaat. Klubradio moest daarom zijn uitzendingen via de etherfrequentie 95.3 FM per 1 maart staken.


In juni 2011 was namelijk besloten om de verdeelprocedure voor de frequentie alsnog te starten. Echter werd er wel een clausule op de frequentie gelegd. Het nieuwe station moest overwegend muziek brengen en een klein aandeel aan lokale informatie. Hiermee werd Klubradio als talkzender als het ware buiten spel gezet en dreigde de laatste spreekbuis voor de Hongaarse oppositie te verdwijnen.


Klubradio zelf had al door dat de overheid de FM-frequentie 95.3 van het station wilde afpakken. Daarom deed de zender mee aan een herverdeling van een andere frequentie in de hoofdstad. In mei 2010 kreeg Klubradio de frequentie 92.9 FM toegewezen, die door Katolikus Radio (Katholiek Radio) werd gebruikt. De FM-frequentie is echter nooit in gebruik genomen door Klubradio, omdat mediaregulator NMHH, de opvolger van de ORTT, weigerde het contract te ondertekenen. Korte tijd later werd zelfs besloten om de toewijzing van de frequentie ongeldig te verklaren, waardoor Klubradio met lege handen stond.


In januari van dit jaar startte een rechtszaak van Klubradio tegen de NMHH. Volgens de mediaregulator kon de frequentie niet toegewezen worden, omdat Klubradio al een FM-frequentie in Boedapest had. Volgens de wet mag een station geen twee FM-frequenties in dezelfde stad hebben. Maar Klubradio was van plan om de uitzendingen via 95.3 FM te staken zodra de frequentie 92.9 FM gebruikt mocht gaan worden. Hierdoor was van dubbele dekking geen sprake.


Deze week oordeelde de rechter dat de NMHH het contract met Klubradio voor het gebruik van de nieuwe frequentie had moeten ondertekenen. Daarom heeft de rechter de frequentie alsnog toegewezen aan de talkzender. De mediaregulator moet het contract nu in orde maken of binnen 15 dagen in beroep gaan tegen het besluit van de rechter.


Overigens loopt er nog een tweede rechtszaak van Klubradio tegen de NMHH. Het betreft hier het besluit van de mediaregulator over het toewijzen van de frequentie 95.3 FM, die de afgelopen jaren door Klubradio werd gebruikt, aan een andere partij. Deze zaak dient op 14 maart. [RS/Radio.NL]