Bta Ubuntu 12.04: weg met de toolbar

Ontwikkelaar Canonical heeft donderdag de eerste btaversie van Ubuntu 12.04 ter download aangeboden. Het open source-besturingssysteem brengt flink wat vernieuwing met zich mee.

Met de bta van Ubuntu 12.04 ziet de eerste stabiele versie van het nieuwe desktop OS het levenslicht. Voor ervaren gebruikers van het Linux-besturingssysteem zal de toevoeging van de HUD, die wordt opgeroepen met een druk op de Alt-toets, verreweg de grootste en belangrijkste vernieuwing zijn.

Met deze 'head-up-display' hoopt Canonical de traditionele computermenu's (File, Edit, View) en andere zaken uit de toolbar te vervangen. De gebruiker typt simpelweg wat hij zoekt in het pop-up schermpje dat verschijnt om functies binnen Ubuntu te openen.

Aanvankelijk zal het via deze weg meer tijd kosten om zaken in het systeem te vinden, maar omdat de fabrikant de zoekfunctie 'intelligent' meent te maken zal deze steeds beter voorspellen wat de gebruiker zal gaan zoeken in een bepaalde situatie.
Privacy

Om het actuele privacyvraagstuk het hoofd te bieden heeft Canonical enkele nieuwe privacyfuncties in Ubuntu gebouwd. Onder System Settings kan nu bekeken worden welke activiteiten in bepaalde applicaties, bestanden en mappen worden gelogd door het besturingssysteem. Met gebruik van de Off-knop kan de opslag van deze persoonlijke data in n keer worden uitgeschakeld.

Verder is de interface van het besturingssysteem enigszins anders dan voorheen en is er een volledig nieuwe multimedia-lens beschikbaar voor het zoeken en beheren van films, muziek en verschillende online streaming-services.

De eerste bta van Ubuntu 12.04 kan nu gratis gedownload worden via de officile website. De tweede btaversie van Ubuntu 12.04 zal op 29 maart verschijnen waarna de definitieve variant van dit Linux-systeem op 26 april wordt verwacht.