AVRO zendt gesprek moordenaar Pim Fortuyn toch uit

Het verzoek van de advocaat van Volkert van der Graaf om een telefoongesprek met de neef van de door hem vermoorde Pim Fortuyn niet in de documentaireserie Edwin zoekt Fortuyn uit te zenden wordt niet gehonoreerd.

Dat hebben de AVRO en producent IDTV bekend gemaakt. Op verzoek van neef Edwin Fortuyn werd getracht op met de moordenaar van zijn oom in contact te komen. Tijdens de opname van de documentaire werd Edwin Fortuyn onverwacht door Volkert van der Graaf opgebeld.
Geen spijt
Het gesprek wordt door Art Rooijakkers presentator van de documentaireserie als zakelijk bestempeld. Rooijakkers liet in het Radio 538-ochtendprogramma Evers Staat Op deze week al weten dat Volkert van der Graaf in dit telefoon gesprek geen spijt voor de moord op Pim Fortuyn heeft getoond. De AVRO maakte deze week bekend een gedeelte van dit telefoongesprek in de documentaire te verwerken.

Rechtszaak
Via zijn advocaat probeert Volkert van der Graaf nu uitzending van het telefoongesprek te voorkomen. In een brief wordt AVRO gesommeerd af te zien van uitzending van het telefoongesprek, van zijn stem, portret en/of volledige naam. Dat gaat vooralsnog niet gebeuren. "Wij zijn van mening dat het ons vrijstaat deze elementen, op zorgvuldige wijze, in de uitzending te verwerken, aldus AVRO en producent IDTV in een korte gezamenlijke reactie. De kans is aanwezig dat Volkert van der Graaf nu via een rechtszaak het uitzenden van het telefoongesprek wil laten verbieden.