Nieuwe kabeltechniek DVB-C2 in startblokken


Lange tijd hebben diverse Europese kabelbedrijven gewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe bandbreedte besparende kabeltechniek DVB-C2. Nu is het dan eindelijk zover dat er een openbare test te zien is.

Plaats van handeling is het Kabelcongres dat de komende dagen in de Belgische hoofdstad Brussel gaat plaatsvinden. Het Duitse kabelbedrijf heeft in Europa in de DVB-C2 technologie het voortouw genomen. Het gaat dan ook samen met elektronicafabrikant Sony en technisch partner Arris de test uitvoeren.

Ziggo

Het Nederlandse kabelbedrijf Ziggo is ook één van de Europese kabelbedrijven dat de afgelopen tijd bij de ontwikkeling van DVB-C2 betrokken is geweest. Het kabelbedrijf heeft echter geen plannen om DVB-C2 op haar kabelnetwerk uit te rollen. Ziggo is op dit moment bezig binnen de DVB-C technologie extra bandbreedte te creëren door de modulatietechniek op een aantal frequenties van QAM64 naar QAM256 over te zetten.
Nieuwe apparatuur

Grootst nadeel van DVB-C2 is dat nu gebruikte ontvangstapparatuur niet bruikbaar is. Dat geldt ook voor de nu in winkels te verkrijgen televisies met ingebouwde digitale kabeltuner. Op het Kabelcongres in Brussel toont Sony wel haar eerste televisie met ingebouwde DVB-C2 tuner. Broadband TV News meldt dat bedrijf vanaf volgende maand het tv-model KDL-46HX755 in Duitsland met DVB-C2 tuner levert. Later dit jaar wil Kabel Deutschland DVB-C2 op consumentenniveau op haar kabelnetwerk uitrollen. Dit komt overeen met de plannen die het Duitse kabelbedrijf vorig jaar bekend maakte.
Minder bandbreedte, meer zenders

Bandbreedte besparing is niet alleen voor de kabelexploitant belangrijk. Ook de consument spint hier garen bij. Doordat er meer bandbreedte te gebruiken is kan de tv-aanbieders meer zenders