KPN grote verliezer in dalende telecommarkt

KPN heeft het meest te lijden van het veranderende consumentengedrag. In 2011 daalde de omzet op de mobiele activiteiten met 7,4 procent. De totale markt daalde met 3,8 procent naar 6,07 miljard euro.

Volgens onderzoek van Telecompaper daalde de totale omzet in de Nederlandse mobiele omzet voor het tweede jaar op rij. Ook in 2010 kromp de markt, met 0,4 procent. Voor dit lopende jaar verwacht Telecompaper nog geen herstel. Integendeel, de markt zal verder krimpen naar 6 miljard euro. Over de jaren na 2012 wordt een minimale groei verwacht. In 2016 moet de omzet weer terug zijn op 6,3 miljard euro.
Consumenten de boosdoeners

Grote boosdoeners zijn de consumenten, die sms steeds meer inruilen voor applicaties als Whatsapp. Daardoor groeit het gebruik van data wel, naar 36 procent van het totaalgebruik, maar het levert de telecombedrijven maar weinig op. Volgens Telecompaper worstelen de telco's met nieuwe prijzen van abonnementen om de terugval in omzetten van spraak- en sms-diensten op te vangen. Daarin worden ze bepaald niet geholpen door de overheid, zegt Telecompaper.

Want die komt met steeds verder gaande regulering om de prijzen te drukken en daarnaast zal de invoering van netneutraliteit niet bevorderlijk zijn voor omzetgroei, denken de analisten. Momenteel ligt dat wetsontwerp nog bij de senaat. Overigens drukken ook de economische omstandigheden en de onderlinge competitie de prijzen.
KPN grote verliezer

KPN verliest de meeste omzet met 7,4 procent in het afgelopen jaar, gevolgd door T-Mobile dat 2,8 procent verloor. Vodafone hield de voeten droog door zelfs met 1,3 procent te groeien. In totaal leverde dat een algemene omzetdaling op van 3,4 procent.

Er komen nog steeds meer mobiele aansluitingen bij in Nederland. De dekkingsgraad is zelf 125 procent tegen 120 procent een jaar eerder. In totaal zijn er nu 21 miljoen aansluitingen. Dat zou vooral komen door de groei in het post-paid abonnementental.