Speelt Apple vals met zijn 'hi-res' bestanden?

Of het klopt, laten we even in het midden. Misschien hebben sommige lezers wel de juiste tools en instrumenten om de bewering uit volgend artikel te controleren.

Apple biedt sinds een poosje bestanden aan via z'n iTunes store, waarvan beweerd wordt dat de kwaliteit hoger 'dan normaal' is. Het label "Mastered for iTunes" suggereert dit. Het initiatief werd eerder enthousiast onthaald.

Echte muziekliefhebbers zijn bereid meer geld neer te tellen voor digitale muziekbestanden die een betere kwaliteit bieden dan het vlakke digitale geluid dat we kennen. Platenmaatschappijen hoopten dat deze hogere resolutie bestanden een eind zouden maken aan de zo vaak gepirateerde low res bestanden.

Maar... nu zou blijken dat de resolutie van Apple's muziekbestanden helemaal niet hoger ligt dan het gewone AAC. Volgens een artikel bij TechEye analyseerde een geluidsingenieur de bestanden en kwam hij tot de conclusie dat het geluid van deze speciaal voor iTunes geremasterde songs echt niet dichter bij cd-kwaliteit ligt. De term "Mastered for iTunes" zou een pure hype zijn.

Waar of niet? Feit is dat echte muziekliefhebbers het betreuren dat digitale bestanden te vlak zijn, en nog altijd zweren bij de rijkdom van geluid zoals je die op een vinylelpee terug kan vinden. Maar dat is natuurlijk weer een ander hoofdstuk...

Bericht: NeTTies