10.000 keer NOS Langs de Lijn

Zondag 25 maart om iets na twaalf uur klinkt voor de tienduizendste keer de begintune van 'NOS Langs de Lijn', Quincy Jones’ Chump Challenge. Het legendarische radioprogramma viert deze bijzondere mijlpaal met een extra lange uitzending tussen 12.00 en 19.00 uur vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

In de speciale jubileumeditie blijft het programma vooral zichzelf, dus met veel live-flitsen van de sport van die middag, maar is ook plaats voor historie en nostalgie.


De presentatie van het sportprogramma op de muziek- en nieuwszender Radio 1 is in handen van Tom van ’t Hek en Toine van Peperstraten, sinds 2009 het vaste presentatieduo van de zondagmiddag uitzending. De eerste Langs de Lijn was op zondag 1 januari 1967.


NOS Langs de Lijn flitst ook op de 10.000e verjaardag ouderwets langs de velden: van de verschillende eredivisiestadions - met onder meer de topper tussen Ajax en PSV in de ArenA - naar het WK Afstanden in Heerenveen. Maar ook staan de hockeytopper tussen Amsterdam en Rotterdam en Gent-Wevelgem (wielrennen) op het menu.


Onder anderen oud-presentator Koos Postema en legendarische ‘stemmen’ als Heinze Bakker, Leo Driessen, Hans Eysvogel, Bep van Houdt, Jos van Kuijeren en Bert Nederlof zijn voor deze speciale gelegenheid te gast. Ze nemen de luisteraars mee terug in de geschiedenis van het programma.


Verder zijn fragmenten te horen van legendarische ‘Langs de Lijners’ als Jacques Chapel, Theo Koomen, Willem Ruis en Frits ‘Nulll-Nulll’ van Turenhout. De tune wordt voor de gelegenheid a capella ten gehore gebracht door de groep ‘Voicemail’.


De formule van NOS Langs de Lijn – live-flitsen van sportwedstrijden, het laatste (sport)nieuws, columns en interviews, afgewisseld met muziek – staat na tienduizend edities nog steeds als een huis. Het programma bleek de afgelopen decennia ‘immuun’ voor de concurrentie van live sport op televisie.


De zondagmiddageditie is met een bereik van gemiddeld ruim een half miljoen luisteraars het populairst. Vorig jaar (2011) noteerde NOS Langs de Lijn zelfs het beste jaar sinds 2003.


Absolute uitschieter in de historie van het ‘radio-instituut’ is zondag 3 mei 2007, toen drie miljoen mensen het zinderende competitieslot live via Radio 1 volgden. Dan blijkt eens te meer dat het oudste medium nog steeds onverslaanbaar is. [RadioWereld.NL]