Licentiebedrijf Bill Gates wordt online BUMA

Bill Gates' fotodienst Corbis stapt in muziek met een online muzieklicentiedienst die deals heeft met de grote vier platenlabels.

Corbis, dat eigendom is van Microsoft-oprichter Bill Gates, biedt nu stockfoto's en -films aan bedrijven, maar breidt zijn dienstverlening nu uit naar online muzieklicenties voor professioneel gebruik. Het nieuwe GreenLight Music ging woensdag live en biedt meer dan 1 miljoen liedjes uit de catalogi van onder meer Warner, EMI, Universal en Sony, meldt persbureau Reuters. Corbis wil fungeren als een soort BUMA/Stemra voor het web.
Bieden op liedjes

De dienst laat klanten licenties afnemen voor het gebruik van liedjes op websites, in advertenties of ander zakelijk gebruik. Klanten kunnen op de liedjes bieden en daarna met de labels onderhandelen over de uiteindelijke prijs. Als voorbeeld meldt het bedrijf dat de Monkees-hit 'Daydream Believer' recent via de dienst is gelicentieerd voor gebruik tijdens een bedrijfsevenement voor een bedrag van 1875 dollar.
Stockfoto's

Gates startte Corbis in 1989 als een dienst voor beeldrechten voor met name stockfotografie, maar recent is het bedrijf ook actief op het gebied van productplacement in films en tv's en foto's van beroemdheden.