Downloaden met 400 Gigabit per seconde!

Deutsche Telekom claimt een nieuw snelheidsrecord te hebben bereikt van 400 Gbps over een ‘productie’-glasvezellijn tussen Berlijn en Hannover (waar vandaag de Cebit van start is gegaan).

Over een afstand van 456km wist de Duitse telecomprovider een doorvoersnelheid van 400 gigabit per seconde te behalen. Een stuk hoger dan de 186 Gbps dat op naam stond van een groep Amerikaanse en Canadese onderzoekers. Zij maakte daarbij gebruik van een onderzoeksnetwerk. Ter vegelijking met kabel, Google legt nu een modern kabelnetwerk aan in Kansas City dat 1 gigabit per seconde weet te halen. Het is dus wel duidelijk dat glasvezel de toekomst heeft.Eigenlijk zelfs 512 Gbps

Deutsche Telekom (waar T-Mobile onder valt) wist zelfs 512 Gbps te behalen maar er was 112 Gbps nodig voor foutcorrectie. Die foutcorrectie klinkt alsof het de snelheid naar beneden haalt maar juist daar ligt de winst volgens Deutsche Telekom. Door verbeteringen in de foutcorrectie hoeft er minder data opnieuw over de lijn gezonden te worden. Doordat er niet gebruik wordt gemaakt van een ander soort kabel, zou deze techniek dus ook voor bestaande glasvezelnetwerken mogelijk kunnen worden.

[Via: Automatiseringsgids]