Microsoft schikt zaak over anti-piraterijpatent

Microsoft heeft na negen jaar procedures een schikking getroffen met Uniloc, de houder van een patent op software-activatie. 100 andere bedrijven moeten nog over de brug komen, eist Uniloc.

Microsoft heeft eindelijk een eind gemaakt aan een slepende rechtszaak door te schikken met de aanklager, Uniloc. Dat meldt Bloomberg. Uniloc verkoopt technologie waarmee softwareontwikkelaars bijvoorbeeld de licenties van proefperiodes kunnen regelen, en illegaal gebruik van software wordt voorkomen door een unieke activatiecode.
Sinds 2003

Uniloc heeft daarop een octrooi en klaagde Microsoft in 2003 aan, omdat die weigerde royalty's te betalen. Microsoft bestreed dat het inbreuk maakte op het patent, dat bovendien niet geldig zou zijn. In 2009 maakte Uniloc een klapper toen een jury Microsoft veroordeelde tot een boete van 388 miljoen dollar.

Het vonnis werd echter in hoger beroep teruggedraaid. Maar vervolgens ging Uniloc weer in beroep en won alsnog afgelopen januari. Wel oordeelde de rechter dat de boete opnieuw moest worden berekend en vastgesteld. Die laatste fase heeft Microsoft niet willen afwachten. Details over de schikking zijn niet bekend gemaakt.
Claims bij 100 anderen

Volgens Uniloc is Microsoft niet de enige die betaalt voor het patent. Veertig softwarebedrijven schikten eerder en er lopen nog claims tegen honderd andere, onder meer Symantec en Adobe.