Samsung en HTC updaten naar Ice Cream Sandwich

HTC en Samsung brengen de komende dagen voor recente smartphones updates naar Android 4.0 uit.

De eerste fabrikanten komen nu met updates van smartphones naar de nieuwe Android-versie 4.0 (Ice Cream Sandwich). Tot nu toe draait alleen de Samsung Galaxy Nexus op Android 4.0, maar fabrikanten hebben al maanden geleden updates naar het nieuwe systeem beloofd voor enkele van hun recente toestellen.
Samsung Galaxy S II

Samsung start zaterdag met het aanbieden van de update naar Android 4.0 voor de Galaxy S II, die al 20 miljoen keer is verkocht. De Galaxy S II was in 2011 ook de meest verkochte smartphone in Nederland.

Samsung heeft donderdag een uitleg over de update gepubliceerd. De update is ook 'over the air' te downloaden, zonder tussenkomst van een computer. Het Koreaanse bedrijf waarschuwt gebruikers die updaten dat instellingen en data verloren kunnen gaan en raadt aan een backup te maken. Berichten, foto's en telefoonnummers blijven wel beschikbaar.
HTC

Ook HTC startte deze week in Duitsland met het verspreiden van de update naar Android 4.0 voor de toestellen Sensation en Sensation XE. HTC rolt updates geleidelijk uit over meerdere landen, waardoor het aannemelijk is dat Nederland ook zeer binnenkort aan de beurt is.

"We beginnen binnenkort en verwachten voor het einde van de maand klaar te zijn voor een aantal telefoons", laat de Nederlandse HTC-manager Mark Moons vrijdag weten. Uiteindelijk is de Taiwanese fabrikant ook van plan de Sensation XL, Evo 3D, Incredible S, Desire S en Desire HD te upgraden naar 4.0.
Andere fabrikanten

Sony en LG hebben eerder ook beloofd te komen met updates naar Android 4.0. Bij Sony heeft het om de gehele Xperia-lijn van 2011. De timing is nog niet duidelijk, wel dat de Arc S, Xperia Neo V en Xperia Ray het eerst aan de beurt zijn. Daarna volgen zes andere Xperia's. LG's update is bedoeld voor de Optimus 2X Speed, Optimus Black en de Optimus 3D.
Verbeteringen

Android 4.0, dat Google Ice Cream Sandwich noemt, biedt onder meer verbeteringen op het gebied van de interface, multitasking en de standaardapps. Google heeft zijn mobiele besturingssysteem ook voorzien van functionaliteit die Apple's iOS niet heeft. Dat is onder meer gezichtsherkenning voor ontgrendeling. Alleen het gezicht van de eigenaar is dan de sleutel tot de Android-smartphone. De multitaskingfunctie geeft een beter overzicht van welke apps er draaien en recent gebruikte apps zijn makkelijk weer te starten.

De gebruikersinterface (UI) is op vele punten aangepakt. Deels zijn dat verfijningen, zoals de mappen voor apps en snellere toegang tot bepaalde functies. De UI is ook voorzien van volledig nieuwe zaken. Een voorbeeld is de explore-by-touch modus, waarbij een smartphone is te gebruiken zonder naar het touch-scherm te hoeven kijken. Android 4.0 geeft via geluid namelijk feedback over waar de vinger(s) van de gebruiker zijn in de interface. Ice Cream Sandwich heeft ook een ingebouwde meting voor het dataverbruik.