Apple ruilt Google Maps in voor OpenStreetMap

Apple heeft in de nieuwe iPhoto-app in stilte Google Maps ingeruild voor de opensource kaarten van OpenStreetMap.

In de nieuwe versie van iPhone voor iOS, dat tegelijkertijd als de nieuwe iPad woensdagavond werd gepresenteerd, zijn locatiegegevens van een foto toe te voegen via een ander kaartensysteem dan Google Maps, zoals in de vorige versie. Het opensource kaartenproject OpenStreetMap heeft in een blogbericht bevestigd dat het om zijn kaartmateriaal gaat. De OSM-data die Apple gebruikt komt overigens al uit april 2010 en is daardoor te oud voor navigatiedoeleinden, maar daar is de locatietoepassingen in iPhone dan ook niet voor bedoeld.
Alternatief

Voor andere versies van iPhoto en andere iOS-app gebruikte Apple tot nu toe altijd Google Maps. Al jarenlang gaan er geruchten dat Apple zou weren aan een eigen kaartendienst als alternatief voor het aanbod van concurrent Google. Apple nam eerder al enkele kaartbedrijven over. De overstap naar OSM kan duiden op de start van een nieuwe koers op geografische gebied voor Apple. Opmerkelijk is ook dat Apple in de nieuwe iPhone-app voor Amerika geen OSM-data gebruikt, maar kaartgegevens afkomstig van andere overheidsbronnen.
Creative Commons

Apple verzuimt overigens de verplichte Creative Commons-licentie te vermelden op de kaarten in iPhoto. De OpenStreetMap-organisatie wil hierover met Apple in contact komen, meldt de blogpost.

Apple is niet de enige partij die recent Google Maps heeft ingeruild voor OpenStreetMap. Ook de mobiele incheckdienst Foursquare deed dat onlangs. Verder gebruikt ook Microsofts Bing Maps de opensource kaarten.
Nederland

In 2007 stelde het bedrijf AND zijn complete digitale kaartsysteem van Nederland ter beschikking gesteld aan het Nederlandse deel van het open-sourceproject. Sindsdien hebben de Nederlandse vrijwilligers van OpenStreetMap allerlei extra zaken zoals fiets- en wandelpaden en points of interests toegevoegd. OSM-data wordt in Nederland onder meer gebruikt door Rijkswaterstaat en KPN.