De nieuwe iPad 3

De derde generatie iPad, wij noemen hem voor het gemak toch maar iPad 3, wordt door Apple aangeduid als de nieuwe iPad. Het nieuwe mobiele apparaatkomt met een fraai nieuw Retina-display, een nieuwe A5X-chip met quad-core grafische processor van Apple en een 5-megapixel iSight-camera met geavanceerde optische technologie voor het maken van prachtige foto’s en 1080p HD-video-opnamen.Met de iPad 3 Wi-Fi + 4G kan overal ter wereld een snelle netwerkverbinding worden gemaakt, bijvoorbeeld met de 4G LTE-netwerken van AT&T en Verizon, terwijl de batterij volgens de fabrikant nog altijd een gebruiksduur van 10 uur* heeft en het apparaat ongelooflijk dun en licht is. Vanaf vandaag is iPad 2 in prijs verlaagd tot een prijs van Euro 399 voor het instapmodel met 16GB.

Het Retina-display van de nieuwe iPad heeft vier keer zoveel pixels als het display van iPad 2. De dichtheid is zo groot dat het menselijk oog op een normale leesafstand geen afzonderlijke pixels meer kan onderscheiden. Webpagina’s, tekst, afbeeldingen en videobeelden zagen er nog nooit zo scherp en realistisch uit. Het Retina-display met 3,1 miljoen pixels heeft meer dan een miljoen pixels meer dan een Full HD TV.Nieuwe iPad versus HD TVOmdat de kleurverzadiging met 44 procent is vergroot, zien kleuren er op de nieuwe iPad bovendien nog rijker, dieper en levendiger uit. Films kunnen nu met volledige 1080p HD-resolutie worden bekeken.

De krachtige nieuwe A5X-chip met quad-core processor is speciaal door Apple ontworpen voor een optimale reactiesnelheid terwijl tegelijkertijd het Retina-display wordt ondersteund. De A5X-chip, die de grafische prestaties van de A5-chip verdubbelt, zorgt voor een perfecte balans tussen prestaties en efficiënt energieverbruik.

De 5-megapixel iSight-camera met geavanceerde optische technologie zorgt voor prachtige foto’s en ondersteunt video-opnamen in Full HD. Dankzij de achtergrondverlichting kun je ook bij weinig licht prachtige foto’s maken, terwijl de nieuwe beeldstabilisatiefunctie een einde maakt aan de schokkerige beelden die zo kenmerkend zijn voor video’s die met een mobiel apparaat zijn gemaakt. Met de ingebouwde Foto’s-app kun je foto’s op het grote Retina-display van iPad 3 bekijken en ze vervolgens bewerken en eenvoudig met familie en vrienden delen.

De iPad 3 Wi-Fi + 4G, met ingebouwde geavanceerde 4G LTE-voorzieningen, biedt uitgebreide ondersteuning voor snelle netwerken overal ter wereld, waaronder HSPA+ en DC-HSDPA. Gebruikers van een iPad met CDMA of GSM kunnen nu bovendien eenvoudig gebruikmaken van internationale roaming. De iPad 3, die in de hele wereld kan worden gebruikt, ondersteunt hoge up- en downloadsnelheden, zodat webpagina’s razendsnel worden geladen en je eenvoudig e-mails met grote bijlagen kunt versturen en ontvangen. Via Persoonlijke hotspot kan de snelle netwerkverbinding van iPad via Wi-Fi, Bluetooth of USB met maximaal 5 andere apparaten worden gedeeld.**

Met iOS 5.1 ondersteunt de nieuwe iPad allerlei nieuwe functies en verbeteringen, waaronder een vernieuwde Camera-app met beeldstabilisatietechnologie, de mogelijkheid om foto’s in Fotostream te wissen, ondersteuning voor dicteren in het Engels, Frans, Duits en Japans en Persoonlijke hotspot. iOS 5.1 werkt ook naadloos samen met iCloud, een baanbrekende nieuwe reeks gratis cloudvoorzieningen, waaronder iTunes in de cloud, Fotostream en documenten in de cloud, die naadloos samenwerken met je iPhone, iPad, iPod touch, Mac of pc. Materiaal wordt automatisch en draadloos bewaard en automatisch naar je apparaten gepusht. Wanneer je op één van je apparaten iets verandert, worden je andere apparaten automatisch bijgewerkt.

De nieuwe iPad ondersteunt ook dicteren al kan dat nog niet in het Nederlands. In plaats van te typen, kun je op het microfoonsymbool op het toetsenbord tikken. Vervolgens kun je spreken, terwijl de nieuwe iPad 3 luistert. Wanneer je aangeeft dat je klaar bent, zet iPad je woorden om in tekst. Met de dicteerfunctie kun je onder andere berichten schrijven, notities maken en zoeken op het internet. De dicteerfunctie kan ook in apps van andere fabrikanten worden gebruikt, zodat je ook je Facebook-status kunt bijwerken, kunt twitteren of Instagram-bijschriften kunt toevoegen.

Apple introduceert vandaag ook de iPhoto-app en belangrijke updates van iMovie en GarageBand, waarmee het pakket iLife-apps voor iOS compleet is. iLife en de iWork-apps Pages, Keynote en Numbers zijn bijgewerkt en aangepast aan het nieuwe Retina-display van iPad. iPhoto bevat de baanbrekende Multi-Touch-functionaliteit, zodat je met eenvoudige bewegingen door honderden foto’s kunt bladeren en snel de mooiste foto’s terugvindt. Ook kun je met een vingerbeweging je foto’s verfraaien en retoucheren en fotoverslagen via iCloud met anderen delen. Met iMovie kun je nu Hollywood-trailers maken van je HD-videomateriaal en nieuw in GarageBand is de jamsessie, een leuke functie waarmee een groep vrienden via een draadloze verbinding met hun iOS-apparaten samen muziek kan maken en live een nummer kan opnemen.

Op iPad kun je bijna alle 585.000 apps in de App Store gebruiken, waaronder meer dan 200.000 speciale apps voor iPad in allerlei categorieën zoals boeken, games, zakelijk, nieuws, sport, gezondheid, naslagwerken en reizen. Met de iTunes Store heb je altijd de populairste onlinewinkel voor muziek, tv-programma’s en films bij de hand. De catalogus telt meer dan 20 miljoen nummers, meer dan 90.000 afleveringen van tv-programma’s en meer dan 15.000 films. Met de nieuwe iBooks 2-app voor iPad maken gebruikers kennis met een geheel nieuw type e-boek. iBooks die met het nieuwe programma iBooks Author van Apple zijn gemaakt zijn prachtige, schermvullende e-boeken met interactieve animaties, diagrammen, foto’s, video’s, unieke navigatiemogelijkheden en nog meer.

iPad 3 prijs en beschikbaarheid

De nieuwe Wi-Fi-modellen van iPad zullen verkrijgbaar zijn in zwart en wit vanaf vrijdag 16 maart voor een adviesprijs van US Dollar 499*** voor het model met 16 GB, USD 599 voor het model met 32 GB en USD 699 voor het model met 64 GB. In de VS zal de iPad Wi-Fi + 4G voor AT&T of Verizon zal verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van USD 629 voor het model van 16 GB, USD 729 voor het model van 32 GB en USD 829 voor het model van 64 GB.

iPad 3 zal in Nederland beschikbaar zijn vanaf 23 maart. Nederlandse prijzen zijn nog niet geannonceerd maar zullen naar verwachting liggen op het niveau van de huidige iPad 2 lijn.

iOS 5.1 en iTunes 10.6 zijn nu verkrijgbaar als gratis software-updates. iPhoto, iMovie 1.3 en GarageBand 1.2 zijn vanaf vandaag verkrijgbaar voor Euro 3,99 per stuk in de App Store (www.itunes.com/appstore). Keynote 1.6, Pages 1.6 en Numbers 1.6 kunnen vanaf vandaag voor Euro 9,99 per stuk worden gedownload via de App Store. Bestaande gebruikers kunnen de updates gratis downloaden.

* De gebruiksduur van de batterij is afhankelijk van de instellingen, het gebruik en andere factoren. De feitelijke resultaten kunnen hiervan afwijken.

** Voor Persoonlijke hotspot is een ondersteund dataplan vereist. Klanten kunnen bij hun aanbieder informeren naar de beschikbaarheid hiervan.

*** De genoemde prijzen gelden uitsluitend in de Verenigde Staten. De prijzen per land zullen later bekend worden gemaakt.

Bron: Apple