Microsoft: Bing bijna net zo goed als Google

Microsoft zegt dat zijn zoekmachine Bing de grote concurrent Google bijna evenaart wat technische capaciteiten betreft. De wereldwijde nummer 2 staat nog steeds op grote achterstand qua marktaandeel.

Bing-directeur Harry Shum, verantwoordelijk voor research en development, prijst de back-end infrastructuur aan van Microsofts zoekmachine. "We zijn vele jaren bezig geweest met het lopen van een inhaalrace", zegt hij tegen techmagazine Wired. De R&D-topman meent dat Bing nu bijna gelijk optrekt met Google, en dat dit valt te zien aan de zoekresultaten. Twee jaar terug erkende Microsoft openlijk dat het technisch gezien achterliep op Google.

Zelfontwikkeld
Nu verklaart Microsoft bijna gelijk op te gaan. Shum prijst daarbij zijn grote concurrent ook aan; de door Google zelfontwikkelde Caffeine-infrastructuur, die de 'versheid' van de zoekresultaten bepaalt. Hij stelt echter dat Microsofts eigen indexeersysteem vergelijkbaar is met Caffeine. Die software draait op het zelfontwikkelde gedistribueerde bestandssysteem Cosmos. Volgens Shum staat dat op gelijke voet met GoogleFS, waarover wetenschappers van de zoekreus in een paper hebben gepubliceerd.

Google heeft Caffeine in juni 2010 in gebruik genomen, en zijn zoekalgoritme eind dat jaar aangepast om gebruikers meer actuele ('verse') zoekresultaten voor te schotelen. Voorheen deed MapReduce dienst voor de infrastructuur van de zoekreus. Die gedistribueerde analysesoftware heeft open source-alternatief Hadoop opgeleverd, dat gebruikt wordt voor uiteenlopende massale e-commerce websites als Facebook, Twitter, eBay en LinkedIn. Microsoft claimt met zijn Cosmos ook nagenoeg realtime informatie op te kunnen nemen in zijn zoekindex.

Lange weg
Het in mei 2009 gelanceerde Bing is in Nederland nog altijd slechts in beperkte vorm beschikbaar. In thuisland de Verenigde Staten wint Microsofts met zijn zoekmachine gestaag terrein, hoewel het nog altijd zeer klein is qua marktaandeel. Ook zelfs met partner Yahoo erbij opgeteld, die voor zijn zoektechnologie ook de back-end van Bing gebruikt.