Amerikanen machteloos tegen Chinese cyberaanval

Bij een conflict over de zelfstandigheid van Taiwan, is de Verenigde Staten niet in staat een Chinese cyberaanval af te weren. Daardoor zouden Amerikaanse militaire operaties gevaar lopen.

De Chinese vaardigheden in digitale oorlogsvoering vormen een gevaar voor de Amerikaanse militaire troepen als het komt tot een conflict over de zelfstandigheid van Taiwan. Dit stelt een adviesorgaan van het Amerikaanse Congres in een 135 pagina's tellend rapport. China ziet Taiwan als een opstandige provincie, de Verenigde Staten ziet het eiland als een onafhankelijk land.

Impact op legeracties
De Chinezen zouden zeer goed in staat zijn om in het geval van een conflict de Amerikaanse militaire systemen te verstoren. Dat zou dan geen lichte storing zijn, maar een heuse impact hebben op de fysieke oorlogvoering. Door een Chinese cyberaanval zouden dan militaire acties van het Amerikaanse leger vertraagd worden of niet goed kunnen worden uitgevoerd, schrijft persbureau AFP naar aanleiding van het rapport.

De uitgevoerde Amerikaanse analyse gaat er verder van uit dat als de Chinezen een aanval uitvoeren op Taiwan, eerst alle militaire computersystemen van de Amerikanen worden platgelegd of verstoord. Daardoor zouden de Amerikaanse troepen in het gebied geen idee hebben wat er aan de hand is en is een defensieve reactie niet (goed) mogelijk.

Geen beleid tegen cyberaanval
"Zelfs als indirect bewijs wijst naar China als cyberaanvaller, is er op dit moment geen beleid om snel een passend antwoord te geven op een grootschalige aanval op Amerikaanse militaire of civiele netwerken zolang de definitieve schuldvraag niet is beantwoord", staat in het rapport. Met andere woorden: het zoeken naar de schuldige vertraagt een defensief antwoord op een cyberaanval, zelfs als er wel een sterk vermoeden is. De Chinezen willen van dat gat in het Amerikaanse beleid gebruik maken, meldt het adviesorgaan aan het Congres.

Het rapport verhaalt verder over de dagelijks toenemende verkenningen van netwerken en het binnendringen van systemen in de Verenigde Staten door - waarschijnlijk - Chinezen. Daarbij wordt opgemerkt "dat het voor de Chinese leiders steeds moeilijker wordt om vol te houden dat ze van niets weten".

China ontkent
De adviescommissie is door het Congres gevraagd een advies uit te spreken over de nationale veiligheid in het kader van de economische relatie tussen China en de Verenigde Staten. China heeft tot nu toe stelselmatig ontkend betrokken te zijn bij cyberspionage gericht op Westerse landen en bedrijven.

Het rapport is onder meer geschreven door defensiebedrijf Northrop Grumman. Die toeleverancier van de Amerikaanse strijdkrachten is zelf meerdere malen doelwit geweest van cyberaanvallers. Zo was het eind 2009 al doelwit van een massale cyberaanval door China, althans dat was de beschuldiging van de Amerikaanse overheid