Groei cyberlockers na afsluiten Megaupload

Het gebruik van 'bestandskluizen' Putlocker en Rapidshare is flink gegroeid nadat concurrent Megaupload uit de lucht is gehaald.

De arrestaties van de personen achter cyberlocker Megaupload door de FBI anderhalve maand geleden heeft niet geleid tot een afname van het gebruik van vergelijkbare online bestandskluizen. Meerdere alternatieve filelockers zijn juist sterk in populariteit toegenomen, blijkt uit een onderzoek door Palo Alto Networks onder 241 bedrijfsnetwerken.

Totdat de FBI de site uit de lucht haalde was Megaupload volgens Palo Alto Networks veruit de populairste filelocker met een marktaandeel van 25 procent. Putlocker heeft het meeste baat gehad bij het verdwijnen van Megaupload, blijkt uit het onderzoek. De site groeide van een aandeel van 6 procent in de bandbreedte van filesharing via het web naar maar liefst 28 procent. Rapidshare, dat in het verleden meerdere rechtszaken rond auteursrecht won, groeide van 8 naar 15 procent.

Gebruik bij bijna alle bedrijven
Sommige cyberlockers zijn wel iets weggezakt. Zo daalde het gebruik van Mediafire, Filestube, 4Share en Filesonic licht. Sommige diensten, waaronder Filesonic, hebben het na de juridische acties tegen Megaupload lastiger gemaakt om bestanden openbaar met onbekenden te delen.

Volgens Palo Alto Networks gebruikt 92 procent van de bedrijven een vorm van filesharing via de browser, waaronder niet alleen de cyberlockers maar ook clouddiensten als Dropbox en Box.net. Het gebruik van peer-to-peer filesharing via Bittorrent is recent nagenoeg gelijk gebleven.