Kabel drijft Nederlandse VoIP-groei aan

De Nederlandse VoIP-markt groeit, dankzij de kabel. Het aantal VoIP-bellers via DSL is stabiel, terwijl de traditionele telefonie instort.

De totale Nederlandse markt voor vaste telefonie is in het vierde kwartaal van 2011 gegroeid, met 31.000 aansluitingen naar 5,99 miljoen stuks. Deze totale groei is te danken aan het gestegen aantal VoIP-verbindingen, wat met 2,6 procent is toegenomen tot 4,33 miljoen aansluitingen. Daarbij drijft de kabel deze VoIP-groei aan, met dank aan triple play-pakketten waarbij televisie, internettoegang en (VoIP-)telefonie gecombineerd worden verkocht.
DSL staat stil

VoIP via de kabel is namelijk 3,6 procent gegroeid naar een aantal van 2,27 miljoen lijnen, meldt onderzoeksbureau Telecompaper. Ondertussen staat VoIP via DSL-verbindingen echter stil. De 1,85 miljoen VoIP-aansluitingen via DSL in het vierde kwartaal zijn gelijkgebleven ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Naast kabel en DSL is er nog een kleine groep VoIP-gebruikers die via glasvezelverbindingen belt.

Tegelijkertijd is het aantal ouderwetse telefoonlijnen sterk dalende. Deze PSTN- en ISDN-aansluitingen zijn met 5,4 procent afgenomen en zitten nu op een totaal van slechts 1,38 miljoen. Telecompaper verwacht dat de aanhoudende groei van VoIP de voortdurende daling van traditionele telefoonverbindingen blijft compenseren.
Nipte compensatie

VoIP boekt naar verwachting dit jaar een groei van 9 procent. In totaal zal de Nederlandse markt voor vaste telefonie 0,7 procent groeien, voorspelt analist Kamiel Albrecht van Telecompaper. De compensatie door VoIP-groei is dus wel nipt.