Gratis krant De Pers houdt op te bestaan


De gratis krant De Pers houdt na vijf jaar op te bestaan. Het moederbedrijf achter krantenuitgever Koninklijke Wegener, Mecom, heeft maandag bekendgemaakt dat de publicatie van het dagblad vanaf eind deze maand wordt stopgezet.

Wegener betaalt een afkoopsom van 45 miljoen euro aan het bedrijf van oprichter Marcel Boekhoorn, Mountain Media. Het bedrijf gaat het geld gebruiken om de bestaande verplichtingen af te betalen. De advertentieverkoop, distributie en het drukken van De Pers was in handen van Wegener.


"Ik dacht dat het mogelijk zou zijn om een winstgevende, gratis kwaliteitskrant voor de Nederlandse markt te maken", zegt Boekhoorn. "Het is een grote teleurstelling voor alle betrokkenen dat we hebben moeten besluiten om de krant op te heffen."


De Pers werd eind 2006 opgericht als eerste gratis kwaliteitskrant. Ondanks 'tientallen miljoenen euro's' aan investeringen, bleven de advertentie-inkomsten tegenvallen.


Op Twitter kwamen teleurgestelde berichten binnen over wat oorlogsverslaggever Arnold Karskens het 'einde van een tijdperk' noemde. "Het treurige nieuws is waar. De Pers is exit. #Sniksnik", reageerde politiek verslaggever bij de krant Marcia Nieuwenhuis. Wegener wil de komende jaren fors snijden in de kosten. Mecom wil tot 2014 zeventig miljoen euro snijden in de kosten. Eerder werd bekend dat bij Wegener 300 tot 350 banen op de tocht staan. Met de maatregelen moet vijftig miljoen euro bespaard worden. [Novum/RadioWereld.NL]