40.000 OLPC-laptops vernietigd

Maar liefst 40.000 exemplaren van de 100-dollar-laptop van het OLPC-project zijn in Peru vernietigd. Deze XO-laptops zijn bij een brand in een loods van de Peruaanse overheid in vlammen opgegaan.

Ook 20.000 andere laptops zijn verloren gegaan bij de brand die afgelopen vrijdag woedde in het pakhuis van het Peruaanse ministerie van onderwijs, schrijft persbureau Associated Press. Volgens het OLPC-project (One Laptop Per Child) is er niemand bij de brand gewond geraakt.

De Peruaanse onderwijsminister Patricia Salas schat de schade op 103 miljoen dollar. De brand gooit de planning van scholen in de war omdat het ongeval plaatsvond juist voor de start van het nieuwe schooljaar in Peru.

Peru grootste afnemer
Peru is het land dat de meeste laptops afneemt binnen het One Laptop Per Child-project. Het Zuid-Amerikaanse land begon vijf jaar geleden met de uitlevering van de XO-notebooks en heeft tot nu toe 980.000 stuks ontvangen van de 2,4 miljoen computers die OLPC wereldwijd heeft verscheept.

Behalve de laptops zijn bij de brand ook 6.000 zonnepanelen vernietigd. Deze moesten de OLPC-laptops van stroom voorzien. Verder zijn er tal van boeken in inheemse talen verbrand. Lokale kranten willen de boeken nu opnieuw uitgeven.