Wereldwijde handelsoorlog om zeldzame techmetalen

De VS, EU en Japan dienen een klacht in tegen China bij Wereldhandelsorganisatie WTO. China delft de meeste zeldzame metalen die cruciaal zijn voor de hightechmarkt, maar beperkt de export.

Het slepende handelsconflict over zeldzame metalen en mineralen escaleert. Europa, de VS en Japan hebben een officiŽle klacht ingediend bij de handelswaakhond WTO tegen China, die met oneerlijke exportbeperkingen de bloeiende hightechmarkt verstoord. President Barack Obama maakte de klacht bekend.

Monopoliepositie
China mag dan relatief weinig olie en gas hebben, het land domineert de markt voor exotische metalen en mineralen met namen als neodymium, erbium en scandium. Deze stoffen spelen een vaak cruciale rol bij de productie van hightech producten als smartphones, flatscreens en hybride auto's. Van sommige metalen wordt bijna 100 procent van de wereldwijde opbrengst gewonnen in Chinese mijnen.

China beschermt deze schatten op oneerlijke manier door de export zwaar te beperken, waardoor de hightech sector in concurrerende landen wordt gedupeerd, aldus de klagers. China stelt dat de exportbeperkingen op zeldzame metalen noodzakelijk zijn om schade voor het milieu te voorkomen.