Neelie Kroes ziet niets in verplicht openbreken Nederlandse kabel


Eurocommissaris Neelie Kroes heeft openbaar duidelijk gemaakt dat de Europese Unie fel tegen het gedwongen openbreken van Europese kabelnetwerken voor derden. Nederland wil de kabel bij wet openbreken.

Minister Verhagen heeft al eerder aangegeven dat het bij wet openbreken van de Nederlandse kabel wellicht op grote bezwaren bij de Europese Commissie kan leiden. De Tweede Kamer heeft twee amendementen aangenomen die toch tot een wettelijke doorbraak van de muur die om Nederlandse kabelnetwerken heen gebouwd is moet gaan leiden.

Analoge wederverkoop
In de twee amendementen wordt alleen de wederverkoop van het analoge zenderpakket bij de twee grootste kabelbedrijven Ziggo en UPC geregeld. Het openbreken van de Nederlandse kabel via wetgeving kan hierdoor het beste als monster na de maaltijd beschreven worden. Er kijken in Nederland steeds minder mensen naar analoge televisie. Zelfs in de slaapkamers waar digitale kijkers analoge televisie nog vaker gebruiken zijn steeds vaker digitale decoders van tv-aanbieders te vinden.


Tele2 en Online
Ondanks de vaststelling dat in steeds meer huishoudens naar digitale televisie gekeken wordt zijn er nog marktpartijen die interesse hebben in het aanbieden van analoge televisie via kabelnetwerken. Het gaat dan vooral om telecombedrijven die naast digitale televisie via internet of satelliet als extra service ook analoge televisie aan haar klanten willen aanbieden. De bedrijven Tele2 en Online hebben in het verleden vaker aangegeven dat men analoge televisie via de kabelnetwerken van Ziggo en UPC wil aanbieden.


Niet veel goedkoper
Natuurlijk zijn voor deze bedrijven ook de kleiner wordende groep analoge kijkers belangrijk. Of het openbreken van de Nederlandse kabel tot echt significant goedkopere prijzen gaat leiden is nog maar de vraag. Eerder bleek dat Tele2 een maandelijks tarief van 15 euro per maand voor wederverkoop van analoge televisie via de kabelnetwerken van Ziggo en UPC in gedachten had. Op dat moment rond de 2 euro goedkoper dan Ziggo en UPC.


Neelie waarschuwt
Nederland kan op grote Europese weerstand rekenen als men de kabel daadwerkelijk via wetgeving gedwongen gaat openbreken. Neelie Kroes maakte dit vorige week tijdens een kabelcongres in de Belgische hoofdstad Brussel bekend. De Eurocommissaris voorziet dat de Europese Commissie al haar kracht gaat gebruiken om eventuele Nederlandse wetgeving van tafel te krijgen.