Programmaraad Utrecht-Oost wil dat Ziggo Marokko 5 analoog gaat doorgeven

Programmaraad Utrecht-Oost wil Ziggo in haar laatste advies verplichten de Marokkaanse zender Al Magribhya in het beperkte analoge pakket te gaan doorgeven. De programmaraad zet zichzelf daarmee voortijdig buiten spel.

Al Magribhya is het 5e kanaal van de Marrokaanse staatstelevisie SNRT en is grotendeels Arabischtalig en deels Franstalig. Het advies van de programmaraad Utrecht-Oost geldt voor een aantal gemeenten in het landelijke deel van de provincie Utrecht en een klein deel van Gelderland.


Analoog pakket Ziggo te klein
De programmaraad adviseert Ziggo in het voorlopig laatste advies over door te geven zenders in het analoge pakket. Ziggo heeft dit pakket overal fors ingekrompen tot 25 kanalen (en dat worden er nog minder) en het advies voor een Marokkaanse zender die vrijwel niemand zal bereiken is dan ook opmerkelijk te noemen.


Conflict met Ziggo over eerder advies
Het advies van de programmaraad dat vorig jaar werd afgegeven, is door Ziggo altijd nog niet uitgevoerd en rechtszaken erover lopen, net als tussen andere programmaraden en Ziggo, nog altijd bij het Commissariaat voor de Media. In dat geval gaat het onder meer over TV5 Monde dat door Ziggo wel in het basisaanbod is vertegenwoordigd, maar alleen nog in de digitale uitzendnorm kan worden ontvangen.


Niet gebaseerd op grootste doelgroep
Ondanks de nog lopende zaken en onzekerheid of adviezen wel worden uitgevoerd, en ondanks dat het analoog pakket steeds kleiner is geworden, wat met zich meebrengt dat bij een keuze van door te geven zenders vooral kijkcijfers zouden moeten meewegen, wil men de grootst mogelijke doelgroep nog kunnen bedienen kiest de raad toch voor een Marokkaans kanaal. In BelgiŽ krimpt Telenet net als Ziggo ook het analoog aanbod in om zo bandbreedte te winnen, maar daar worden zonder inmenging van programmaraden alle minder bekeken buitenlandse zenders uit het analoog aanbod gehaald en blijven de best bekeken 21 programma's over.


Motivatie voor Marokkaanse zender
De raad motiveert haar keuze voor een Marokkaanse tv-zender in het kleine analoge pakket (en waarvoor, indien Ziggo het zou moeten uitvoeren, een veel bekeken - op Nederland gerichte zender - moet verdwijnen) als volgt: 'Tevens heeft de raad etnische minderheden binnen haar werkgebied niet uit het oog verloren door een Marokkaanse TV zender (die door verschillende PRís wordt geadviseerd en gehonoreerd ) in te schalen.' In werkelijkheid wordt de door de programmaraad genoemde zender SNRT5 verder alleen in de stad Hilversum analoog doorgegeven door UPC, die dit doet op last van de aldaar vertegenwoordigde programmaraad. UPC heeft evenwel nog een analoog pakket van 32 kanalen en volgt alle verplichte adviezen vrijwel altijd op. Een verdere toelichting op de keuze voor juist een Marokkaans kanaal, en niet bijvoorbeeld (ook) een Italiaans, Portugees, Grieks, Spaans of Turks kanaal wordt niet gegeven, noch wordt enige behoefte aan Marokkaanse tv bij de gemiddelde Ziggo abonnee in de regio onderbouwd. Wel spreekt een overzicht van de leden van de programmaraad in bepaalde opzichten boekdelen.