Mozilla klaagt over hogere Metro-privileges IE10

Volgens Mozilla wordt het lastig om een Firefox-variant te maken voor de Metro-interface van Windows 8. Microsofts eigen IE10 heeft privileges waarover applicaties van derden niet kunnen beschikken.

In een speciaal artikel op de Mozilla Wiki doet de browsermaker uitgebreid uit de doeken hoe het staat met de ontwikkeling van Firefox voor Windows 8. Het zal volgens de ontwikkelaars van de open source-browser lastig worden een Firefox-variant in de Metro-interface te krijgen, omdat niet dezelfde functies gebruikt kunnen worden als die waarover Internet Explorer 10 beschikt.

"Als [IE10] draait als een Metro-applicatie kan het dingen doen die andere Metro-apps niet kunnen", staat te lezen in het document. De browser van Microsoft zelf beschikt over hogere rechten in het 'integrity level'-systeem dat de softwareproducent invoert in Windows 8.

IE omzeilt zandbak
Applicaties in Metro draaien binnen een sandbox, die moet voorkomen dat applicaties teveel rechten krijgen. Internet Explorer 10 draait buiten die sandbox, observeert Mozilla. "Alle Metro-applicaties, met uitzondering van IE10 (en zijn sub-processen), draaien op het AppContainer-integriteitsniveau, dat nieuw is in Windows 8", schrijven de Firefox-ontwikkelaars.

Volgens hen heeft Internet Explorer 10 toegang tot de bestanden van de gebruiker, zonder daarvoor gebruik te hoeven maken van het zogenaamde 'broker'-proces. Voor Metro-apps is dat proces nodig om toegang te verkrijgen tot het bestandssysteem. "Zelfs als het broker-proces was afgesloten, konden we Internet Explorer 10 zonder problemen gebruiken."

Sinds Windows Vista draaien applicaties standaard op het medium-niveau. Applicaties die administrator-rechten nodig hebben, verkrijgen die via User Account Control (UAC). Een programma met die rechten draait dan met hoge privileges. Omdat Metro-applicaties normaal gesproken geen gebruik kunnen maken van dezelfde functies als gewone desktop-programma's omschrijven de ontwikkelaars van Mozilla Internet Explorer 10 als "Een desktop-applicatie met de mogelijkheid om ook onder Metro te kunnen draaien".

'We willen dezelfde rechten'
"Wij zouden graag dezelfde toegang tot het systeem willen die Internet Explorer 10 ook heeft", schrijven de ontwikkelaars van Firefox. "Zoals het nu lijkt, is IE nu in staat om beveiligingsmaatregelen van de Metro-sandbox te omzeilen. Daarmee draait het eigenlijk als een standaard Windows-applicatie."

Mozilla is dan ook van mening dat er aanpassingen moeten volgen in de huidige restricties voor Metro-applicaties van derden. De browsermaker doet voorstellen voor wijzigingen "die browsermakers nodig hebben om een goede browser-ervaring te kunnen garanderen voor de Metro-interface."

Het document dat handelt over de Windows 8-functies spreekt van een verwachte release met de komst van Firefox 14. Volgens een release-schema (uit augustus vorig jaar) moet die versie in juni als bèta beschikbaar zijn.

Intussen wel nieuwe Firefox-versie
Eerder deze week kwam Mozilla nog met een nieuwe versie van Firefox. Sinds enige tijd komt Mozilla iedere zes weken met een update voor Firefox. Versie 11 van de populaire browser brengt onder meer de ondersteuning voor addon-synchronisatie. Invoegtoepassingen kunnen daarmee automatisch worden geïnstalleerd op andere systemen waarop de gebruiker werkt.

Verder zijn er een aantal nieuwe functies ingebouwd voor ontwikkelaars. Zij kunnen nu gebruik maken van een style editor voor het bewerken van CSS-opmaakcode en ze kunnen testen met het SPDY-protocol. Dat protocol is door Google ontwikkeld als opvolger voor het aloude http. SPDY (uitgesproken als 'speedy') kan het web tot 55 procent sneller maken, dat zegt althans Google. Die snelheidswinst wordt behaald door http-headers te comprimeren, aanvragen in te delen op prioriteit en meerder gelijktijdige verzoeken toe te staan over één TCP-sessie.