Google integreert semantische database

Google ontsluit binnenkort een enorme 'semantische database' in zijn zoekresultaten. Dat betekent meer directe antwoorden en feiten en minder klassieke blauwe links naar elders.

Google ondergaat de komende maanden een metamorfose tot 'semantische' zoekmachine, of beter antwoordenmachine. De zoekgigant heeft de afgelopen twee jaar achter de schermen gewerkt aan het uitbouwen van de database van Metaweb, de semantische zoekmachine die het in 2010 overnam.

Die database bevat volgens zoekgoeroe Amit Singhal inmiddels zo'n 200 miljoen 'entiteiten', vergelijkbaar met de lemma's van een digitale encyclopedie als Wikipedia. Google heeft daartoe verschillende contracten en technieken om kennis en feiten uit externe sites en databases te extraheren en indexeren, zoals uit het CIA Factbook.

Complexe graph
Deze database is geen klassieke met tabellen en hiërarchische relaties, maar wordt een 'graph' genoemd, een niet-hiërarchisch netwerk van dataobjecten via nodes en links. De relaties tussen de objecten kunnen op deze manier veel dynamischer en complexer zijn.

Het gevolg is dat Google bij meer zoekvragen niet zozeer zal doorverwijzen naar een externe site, maar direct het antwoord tonen. Die ontwikkeling is overigens al een tijd gaande. Zo rekent Google wiskundige sommetjes en vergelijkingen uit en toont OV-reisinformatie. De oorspronkelijke database van Metaweb, Freebase, is nog online te vinden. Eerder deed Google zelf al een poging met Squared, al waren dat simpele tabellen.

Bing en Wolfram Alpha
Rivaal Bing van Microsoft claimt al langer niet een zoekmachine te zijn, maar een 'beslissingmachine'. Het gebruikt daarvoor onder meer de technologie van Wolfram Alpha. Ook Apple werkt aan vergelijkbare technologie met Siri, de virtuele assistent in de iPhone.