Microsoft haalt 20 procent af van Office 365-prijs

Office 365 wordt 20 procent goedkoper. De prijsverlaging wordt mogelijk doordat er steeds meer klanten zijn. Maar na de prijswijziging is de Microsoft-cloud het nog altijd duurder dan Google Apps.

De instapversie van Office 365 kost na de prijsverlaging 5,25 euro per gebruiker, per maand. Dat is nog altijd duurder dan het goedkoopste pakket dat Google Apps biedt. Bij de zoekgigant betalen bedrijven 3,33 euro voor de instapversie. Van dat laatste pakket bestaat ook een gratis versie, die is bedoeld voor non-profit-instellingen.

"Terwijl we snel meer gebruikers krijgen wordt Office 365 efficiŽnter", schrijft Kirk Koenigsbauer van Microsofts Office Divisie. "Dankzij die efficiŽntie kunnen we besparingen delen en het pakket betaalbaar maken voor klanten van verschillende grootte."

Microsoft gaf zijn Google-apps-killer vorig jaar juni officieel vrij. Het bedrijf wil met 365 voet aan de grond krijgen in de markt voor cloud-oplossingen. Google domineert nog altijd de markt voor online tekstverwerking en email. De prijsverlaging van 20 procent wordt aangekondigd in een blogpost.

Gratis voor studenten
Bedrijven die kiezen voor Office 365 krijgen afhankelijk van het abonnement de beschikking over Microsoft Exchange voor e-mail en agenda, Microsoft Sharepoint voor documentuitwisseling en als portaal voor eigen websites en webdiensten, en Microsoft Lync voor communicatie via chat, VoIP en online vergaderen. Bij het duurste abonnement is bovendien gebruik van Microsoft Office 2010 Professional Plus bij de prijs inbegrepen.

Voor studenten heeft Microsoft live@edu ontwikkeld. Die speciale pakketten voor het onderwijs waren tot voor kort niet in een gratis variant beschikbaar. Daar komt nu ook verandering in, Microsoft maakt het A2-pakket gratis voor studenten en personeel van onderwijsinstellingen. Google Apps kende al langer een gratis cloud-pakket voor die groep.

Universiteit Tilburg laat Microsoft links liggen
Eerder deze week werd juist bekend dat de Universiteit Tilburg de cloud van Microsoft laat varen. De uitrol van Office 365 zou te lang duren, waardoor de onderwijsinstelling alsnog koos voor Google apps. Dit is een gevoelig verlies voor Microsoft, omdat juist de Universiteit in Tilburg een voortrekker was voor de migratie naar cloud-diensten.

De Tilburgse universiteit wil nog voor de zomervakantie 13 duizend studentaccounts bij Google hebben draaien. De Erasmus universiteit zal wel migreren naar de Microsoft-cloud. 33.000-accounts van de Rotterdamse universiteit zullen worden gemigreerd naar Office 365.